Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
"Vi avvecklar istället för att bli utkastade"

Rektor Christina Forsberg skriver i en debattartikel om de många turerna kring och den kommande avvecklingen av friskolan Binomen i Ösmo.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Friskolan Binomen ska avvecklas.

Bild: Carina Albin

Annons

Nu är tiden inne för att göra ett uttalande. När kommunstyrelsens ordförande går ut i press och talar om att vi önskar en långsam avveckling och att vi inte vill flytta är det en sanning med modifikation.

Vårt önskemål har alltid varit att få vara kvar och att få permanent bygglov. Inför kommunstyrelsens senaste sammanträde beskrev vi detta i en presentation som skickades till kommunstyrelsens ordförande.

Första delen av den beskriver Plan A, permanent bygglov. Även ett förtydligande om våra önskemål skickades till samtliga politiker i kommunstyrelsen innan mötet. Flytt såg vi inte som en möjlig väg efter de dåliga erfarenheter vi har av kommunens alternativa förslag på lokaler.

Under åren har vi haft otaliga möten med politiker. Ett av dem var med kommunstyrelsens ordförande samt barn- och utbildningsnämndens ordförande den 15/10 -21. De informerade då att de ansåg att beslutet som tagits 2018, att genomföra detaljplanearbetet för att medge ett permanent bygglov för vår verksamhet, alltid varit och fortfarande är en utopi.

Annons

Annons

De beskrev hur kostnaderna för kommuninvånarna skulle bli ofantliga och att fastighetsägaren skulle behöva ta privata lån på miljonbelopp för att kunna svara mot de åtgärder som de framtagna riskanalyserna pekade på.

Vidare informerade de om att den enda lösning som de såg var att leta efter nya lokaler. Den lösningen var även aktuell 2017. Genom ett intentionsavtal med kommunen som innebar att de aktivt skulle hjälpa oss ta fram olika lokaler och med hjälp av en extern entreprenör försökte vi då hitta lösningar. Vi fick olika förslag, bland annat tomten och byggnaden där förskolan Måsen ligger idag och flygeln på Tallbackaskolan.

Det fanns ingen substans i det första förslaget. Tomten var inte ens till salu och kommunen behövde byggnaden till de barn som redan fanns där och för den tillväxt av invånarna som den delen av Nynäshamn stod inför. Vi hade det på känn men gjorde ändå kalkyler, ritningar och fastighetsägaren var beredd att ta banklån för att rädda vår verksamhet.

Flygeln i Tallbacka var vi och tittade på. Vi passerade barackerna som skolverksamheten bedrivs i på grund av mögelskador och skolgården som verkade vara för liten för de barn som redan fanns där. Vi ifrågasatte om det verkligen fanns plats för oss där och om inte kommunen behövde lokalerna själva. Naturligtvis var det så.

Andra förslag som till exempel tomter att bebygga fick vi förkasta direkt – vi är en ideell förening utan vinstdrivande intresse vilket gör att det saknas kapital för detta.

Så här i efterhand har vi fått höra att vi har erbjudits 17 olika förslag på funktionella och ändamålsenliga lokaler som vi tackat nej till. Finns det en lista över dem vill vi gärna ta del av den. Vi har fått ett antal förslag, men de har knappast varit lämpliga och ändamålsmässiga.

Annons

Annons

Det var med dessa erfarenheter i bagaget som vi den 15/10 tackade nej till att återigen leta efter nya lokaler.

Kommunstyrelsens ordförande informerade vidare att det då inte finns mer att göra och att vi max kunde få vara kvar i två år. Plan- och bygglagen hindrar oss från att vara kvar och ordförande för kommunstyrelsen kunde till och med bli betalningsskyldig rent privat om lagen bröts.

Vi har blivit hotade att bli utkastade förr, så naturligtvis hade vi gjort en Plan B. Det var en vädjan om att få avveckla långsamt och med värdighet. En utarbetad och genomtänkt avvecklingsplan på 7-10 år där de inskrivna eleverna skulle få möjligheten att gå kvar till och med åk 3 och antalet medarbetare skulle långsamt minskas i syfte att hinna få hitta nya jobb.

Föreningen skulle kunna göra enklare investeringar som riskanalyserna pekade på och underlätta utvecklingen av industriområdet för kommunen. Det var denna plan som kommunstyrelsen tog fasta på i sitt senaste möte.

Hur går vi vidare?

Enligt kommunstyrelsens protokoll ska det nu bildas en arbetsgrupp där representanter från kommunen och Binomen ska sätta sig ner och utarbeta en avvecklingsplan. Den utmaningen blir svår, att sätta sig ner och planera för en nedläggning av ett livsverk.

För att inte spä på det rykte som eventuellt redan går i kommunhuset att representanten för huvudman och Binomen är svår att kommunicera med, omedgörlig och kanske rent av bångstyrig, är det nog bäst att den arbetsgruppen inte innefattar mig. Vi har andra som kan kliva in för att säkerställa att syftet att göra upp en plan för Barnens Bästa – både vår förenings namn och ledstjärna – ska uppnås.

Annons

Det fanns en vision om att etablera en liten fristående skola i kommunen som skulle erbjuda en alternativ pedagogik och skolform. Det lyckades vi bra med under alla våra 26 år. De 400 barn som står på kö pekar på att det finns intressen och önskemål om det. Vi hoppas att kommunen kan möta upp mot detta behov framåt på något annat sätt.

Annons

För vår del fanns det en drömbild om att låta någon annan visionär ta över när tiden var mogen. Någon som också lever efter mottot och devisen att se ”storheten i det lilla”. Så ser det inte ut att bli.

De medarbetare och kollegor som arbetar på Binomen är inte nära pensionsåldern, snittåldern är 45 år. Ännu finns det mer att ge och vi kommer tillsammans arbeta vidare för att vår fina unika fristående skola ska avslutas på ett aktningsvärt sätt och med lika fina resultat som vi gjort till dagsdatum.

Christina Forsberg, rektor och ordförande för huvudman Ideella föreningen Barnens Bästa Montessoriskolan Binomen

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy