Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
"Väg 225 – vår livlina och livsfara"

Bengt-Göran Pettersson (KD) skriver i en debattartikel om väg 225.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Trafiksäkerheten på väg 225 är undermålig.

Bild: Kristina Laitinen

Annons

Nästan varje morgon åker jag med bil längs väg 225 från Frölunda i Sorunda till Nynäshamn och tillbaka på eftermiddagen. En väg som för dom flesta förknippas med en väg som är smal, krokig och mer och mer trafikosäker i första hand för gående, cyklister, mopedister, A-traktorer och kanske framför allt för Landsbygdens hjältar Lantbrukarna.

När jag passerar den livsfarlig pinnen mitt i vägen vid Gudby tänker jag på det vackra löftet som gavs alldeles innan valet 2018.

Annons

Annons

”Avtal om väg 225 är klart” ett löfte som basunerades ut från röda plakat.

Vad bidde det av det avtalet? Mer än en livsfarlig pinne mitt i vägen som redan blivit sönderkörd, ifrågasatt av många och knappast en plats som några föräldrar skulle släppa sina barn att gå över vid det som formellt inte är ett övergångsställe?

Att förbättra trafiksäkerheten längs väg 225 råder det nog ingen politisk oenighet om och inte heller i frågan om gång och cykelväg bland annat mellan Ösmo och fram till Spångbro.

Lika viktiga frågor är att väg 225 byggs om i enlighet med den Åtgärdsvalsstudie som Trafikverket tidigare gjorts och inte med de mindre åtgärder som man nu verkar vilja genomföra. För de av oss som bor efter väg 225 är en trafiksäker väg av största vikt då alternativen är få för att kunna åka till arbetet, handla mat eller besöka nära och kära

Dom tunga och långa genomfartstransporterna måste minimeras och helst förbjudas för att rädda liv, skydda egendom samt trygga vår natur mot miljöskador.

Tvärförbindelse Södertörn kommer här bli en bra avlastning för väg 225 samt att vi i framtiden förhoppningsvis kör fossilfritt.

Ja, många är dom löften som givits genom åren kring väg 225 så låt oss nu göra verkstad med dessa frågor istället för en massa röda plakat som mest var luft.

För Kristdemokraterna i Nynäshamn

Bengt-Göran Pettersson (KD), ledamot av kommunstyrelsen

Annons

Annons

Till toppen av sidan