Det är sen kväll och Folkets halls is är full av åkare från Nynäshamns konståkning som slipar på sina tävlingsprogram. För många är siktet inställt på klubbens första egenarrangerade tävling; Nynässtjärnan, den 11 december.
Folkets hall kommer då att fyllas av taggade åkare i alla åldrar. 78 tävlande är anmälda, men det kan bli fler, säger klubbens ordförande Bengt Karlsson.
– Vi tycker att det här ska bli jättekul! Våra tävlingsåkare är exalterade över att få tävla på hemmaplan för första gången, och de som ännu inte har börjat tävla tycker att det ska bli kul att få vara med och se hur det är på en tävling.

Ida Barrestedt, Meja Murphy och Frida Fornander.
Bild: Helene Skoglund
Annons
Annons

Malin Sten.
Bild: Helene Skoglund
Redan för några år sedan fanns tankarna på att arrangera en tävling i Nynäshamn. Då satte coronapandemin stopp för det hela. Men nu är det dags. Föreningar som själva vill delta i Svenska konståkningsförbundets tävlingsverksamhet måste nuförtiden ha en så kallad föreningslicens och gärna arrangera tävlingar själva, berättar Bengt Karlsson.
– Det är ont om tävlingar, så förbundet vill gärna att klubbarna arrangerar.

Alva Hjelmskog (längst fram) och Klara Djuphammar.
Bild: Helene Skoglund
Nynäshamns konståkning har totalt 32 tävlingsåkare, allra flest i C-klassen. Och är det just en C-tävling som klubben nu arrangerar. Men det betyder inte att det bara kommer att vara C-åkare på isen.
– Tävlingen är uppdelad i olika klasser så vi kommer också att se A- och B-åkare.

Frida Fornander.
Bild: Helene Skoglund
Att arrangera tävlingar som har inriktningen B- och A-nivå ställer andra krav, berättar han.
– Vi börjar med att arrangera en C-tävling och lär oss av det.
Annons
Det är förstås mycket som ska klaffa under en tävling. Åkare ska prickas av, resultat ska föras in och redovisas, musik ska spelas, en speaker ska guida publiken och berätta vad som händer på isen och det ska fungera med omklädningsrum för både gäster och hemmaåkare – bland annat.
Annons
– Det är mycket att ordna med så här innan förstås, men förberedelserna går bra. Nu har vi datorer med rätt system, och vi har bokat in två domare som kommer och dömer tävlingarna, säger Bengt Karlsson.

Klara Djuphammar.
Bild: Helene Skoglund
Tävlingsdagen kommer att dra igång redan klockan nio på morgonen och fortsätta fram till klockan 17-18 på kvällen. Tanken var att tävlingen skulle vara öppen så att allmänheten skulle kunna komma och titta. Men eftersom det är oklart om fler restriktioner från Folkhälsomyndigheten kommer, är det klokt att hålla sig informerad hos arrangören innan man beger sig till ishallen.

Meja Murphy och Malin Sten.
Bild: Helene Skoglund

Tränare Hanna Oredsson lär ut ett konståkningsprogram till Lovisa Bergemalm.
Bild: Helene Skoglund
Annons

Evelina Axner och Tea Säther.
Bild: Helene Skoglund

Längst fram Justine Tanwa Fram, bakom (från vänster) Ida Barrestedt, Meja Murphy, Frida Fornander.
Bild: Helene Skoglund

Det är full fart på isen när konståkarna tränar. I bakgrunden ses Felicia Bergemalm och Meja Murphy.
Bild: Helene Skoglund