Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
"Krafttag för ett mer hälsosamt arbetsliv"

Charlotte Broberg (M) och Harry Bouveng (M) skriver i en debattartikel om ett gemensamt projekt för ett mer hälsosamt arbetsliv.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Psykisk ohälsa är ett växande problem i samhället och i arbetslivet.

Bild: TT

Annons

Region Stockholm och Nynäshamns kommun ska i ett gemensamt projekt arbeta för ett mer hälsosamt arbetsliv. Den psykiska ohälsan har ökat under det senaste decenniet, framför allt hos kvinnor. Ohälsan i arbetslivet skapar konsekvenser i form av sjukfrånvaro, vilket är kostsamt både för den enskilde individen, organisationen och för samhället. Projektet finansieras med EU-medel genom strukturfondpartnerskapet och genomförs tillsammans med Järfälla. Totalt är det 8 miljoner kronor som avsätts.

Annons

Annons

Det är mycket glädjande att Nynäshamn och Järfälla genomför ett gemensamt projekt för ett mer hälsofrämjande arbetsliv. Stockholmsregionen betalar in stora summor till EU och våra kommuner är väl förtjänta att få en bit av kakan tillbaka.

Projektet kommer att arbeta med två metoder. Den ena handlar om att ge chefer och medarbetare konkret stöd i hur de kan arbeta för en god hälsa och kvalitet på arbetsplatsen. Det andra är ett ledarskapsprogram för chefer inom kommuner kommer att lanseras som ger fördjupad kunskap i arbetsmiljö och den senaste forskningen inom det hälsofrämjande ledarskapet.

Målet är att cheferna ska bli trygga i sig själva och i sin befattning så att de kan utöva ett nära och hälsofrämjande ledarskap, samtidigt som den också ger bättre förutsättningar för en bra arbetsmiljö. Erfarenheterna från projektet ska bli en samlad metod av kompetenshöjande aktiviteter som kan exporteras till andra kommuner, andra organisationer i länet och nationellt efter projektslut.

Med detta projekt kan vi göra verkningsfulla satsningar för att jobba på ett mer hållbart sätt. Den psykiska ohälsan har varit och är ett växande problem. Det är mycket bra att projekt som syftar till att motverka det nu prioriteras.

Charlotte Broberg (M), ordförande i Strukturfondspartnerskapet Stockholm

Harry Bouveng (M), kommunstyrelsens ordförande i Nynäshamn

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy