Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
"Öppna förlossningen på St Görans"

Vänsterpartiet riktar i en debattartikel kritik mot politiska beslut gällande förlossningsvården i Region Stockholm.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Jonas Lindberg (V) är sjukvårdspolitisk talesperson i Region Stockholm. Foto: Pressbild

Annons

På St Görans sjukhus i Stockholm finns en färdigbyggd förlossningsavdelning. Men när Vänsterpartiet la förslaget om att öppna förlossningen redan nästa år, röstade högermajoriteten emot.

I ett öppet brev till Irene Svenonius (M) skriver nio chefer inom förlossningsvården att det som framför allt behövs nu är fler förlossningsplatser. I sitt brev varnar de också för att förlossningsvården kan kollapsa redan nästan år utan akuta åtgärder. Trots detta vill högermajoriteten vänta med att öppna förlossningen på St Görans till år 2026.

Annons

Annons

Högermajoriteten i Region Stockholm har efter påtryckningar lagt fram ett sorts krispaket till förlossningsvården på 555,5 miljoner under tre år. Men det räcker inte. Personalen inom förlossningsvården kräver långsiktiga lösningar med garanti för fler förlossningsplatser. Tillfälliga plakatpengar kommer inte att lösa krisen.

Det saknas förlossningsplatser i Region Stockholm. Det barnmorskor, undersköterskor och läkare inom förlossningsvården kräver handlar om att få fler platser så det blir luft i systemet.

Vänsterpartiet vill se till att införa förkortad arbetstid för barnmorskor samt att införa lönetrappor där det lönar sig att jobba kvar. Men att så fort som möjligt se till att förlossningen på St Görans öppnar upp är den bästa avlastningen som förlossningsvården kan få just nu.

Jonas Lindberg (V), sjukvårdspolitisk talesperson i Region Stockholm

Annons

Annons

Till toppen av sidan