Annons

Annons

Annons

Läsartext
STF gick på guidad tur i Alhagens våtmark

STF i Nynäshamn fick en guidad tur i Alhagens våtmark.

Text

Detta är en läsartext.

STF besökte Alhagens våtmark. Foto: Privat

Annons

Man blir aldrig för gammal för att lära nytt, är en sanning som ånyo visade sig stämma vid den guidade tur som STF Nynäshamn anordnade lördagen den 13 november i Alhagens våtmarksområde.

Naturen bjuder på oanade upplevelser och är en källa till kunskap, särskilt tillsammans med en kunnig ciceron som Robert Lättman-Masch, föreståndare för Nynäshamns naturskola.

Annons

Under en gråmulen lördagsförmiddag samlades ett tjugotal personer vid Alhagens parkering för att delta i vandringen. Under promenaden förklarade vår guide som besatt nödvändig pedagogisk förmåga, komplicerade processer så att de blev begripliga för dem av oss som var tämligen oinvigda.

Annons

Att Alhagen har sitt namn på grund av alla alar som finns där är enkelt att inse, men att den är en betydelsefull växt som ”fångar sitt eget kväve” med hjälp av bakterier i sina rötter var säkert obekant för fler än mig. Alen kan därför gödsla marken runt omkring sig tack vare sina gröna blad. Att dess blad fortsätter att vara gröna tills de faller till marken ger oss inte bara en skönhetsupplevelse utan spelar även roll för vattnets kvalitet i Östersjön.

Hela idén bakom Alhagens våtmark handlar om att rena havet med naturens egna sinnrika medel. Vandringen formade sig till ett par timmars stimulerande och lärorik upplevelse i en naturskön omgivning. Kaffestunden i naturmiljö tillkom som extra bonus.

Margaretha Ullström, sekreterare STF Nynäshamn

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan