Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
"Mer vård behövs i Nynäshamn"

Socialdemokraterna skriver i en debattartikel om utbudet av vård i Nynäshamns kommun.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Mer vård behövs i Nynäshamn, anser Socialdemokraterna. Foto: Erik Nylander/TT

Bild: TT

Annons

Kortare öppettider och färre mottagningar. Tyvärr är det så Moderaterna har hanterat vården i Nynäshamn och på stora delar av Södertörn. I Moderaternas värld är det rimligt att begära att nynäshamnsborna ska åka i timmar för att få vård, samtidigt som mottagning efter mottagning öppnar på Östermalm och Norrmalm i innerstaden. Det är resultatet av att Moderaterna har hanterat sjukvården som en marknad.

Socialdemokraterna vill något annat med vården. Vården ska ges efter dina behov, inte utifrån ditt postnummer. All vård kan inte finnas överallt, men den vård du behöver ofta ska finnas nära där du bor. Kvinnor i Nynäshamn ska inte behöva ta ledigt från jobbet en hel dag för att åka till en gynmottagning i Södertälje eller vid Gullmarsplan. Vi bor i Sveriges rikaste region, självklart ska nynäshamnsborna ha rätt till samma goda vård som de som bor i Stockholms innerstad.

Annons

Annons

För att vården i länet ska vara jämlik vill vi att vårdcentraler i områden med större sociala utmaningar och där vårdbehoven är större, ges mer resurser. Vi vill att sjukvården ska vara tillgänglig och av högsta kvalitet i hela länet. Därför satsar vi 232 miljoner på att regionen ska kunna öppna fler vårdmottagningar i hela regionen, däribland Nynäshamn. Vård ska finnas där den behövs, inte där marknaden bedömer att det är lönsamt.

Vi satsar dessutom 734 miljoner mer på den nära vården. Det måste gå att få mer vård på din vårdcentral. Du ska inte behöva bollas runt mellan specialister eller fastna i ett väntrum på akuten. Vårdcentralerna ska vara navet i vården. Det handlar om att vården ska vara närvarande i hela länet, ta ett större ansvar för folkhälsan och det förebyggande arbetet samt präglas av kontinuitet. Det är hit du vänder dig oftast och det är här merparten av din kontakt med vården sker.

Många känner sig idag ensamma i sin kontakt med vården. Det är alldeles för svårt att få en ledig tid samtidigt som man tvingas hantera en mängd olika vårdkontakter. Detta måste förändras. Fler måste känna sin egen läkare

Med hjälp av hälsosamtal, särskilt för äldre och riskgrupper, ska du kunna få hjälp och stöd till ett mer hälsosamt liv för dig eller din familj. Så ser vi till att de med störst behov får vård istället för de med tjockast plånbok. Därför säger Socialdemokraterna nej till Moderaternas avgiftshöjning för besök på vårdcentralerna. Tillgången till vård ska inte vara en plånboksfråga.

Annons

Annons

Högerpolitiken i Region Stockholm måste få ett slut. Genom att prioritera personalen före konsulterna och patienterna före vårdbolagen kan Socialdemokraterna satsa över en miljard mer på sjukvården än det blågröna styret i vårt budgetförslag.

Socialdemokraterna vill ha mer vård i Nynäshamn och på hela Södertörn. Vita fläckar på vårdkartan ska fyllas. Det handlar i grunden om att alla ska kunna lita på att vården finns där när du behöver den, oavsett om du bor i Nynäshamn, Norrtälje eller på Norrmalm.

Talla Alkurdi (S), oppositionsregionråd

Ola Hägg (S), regionfullmäktigeledamot från Nynäshamn

Patrik Isestad (S), oppositionskommunalråd i Nynäshamn

Liselott Vahermägi (S), regionfullmäktigeledamot från Nynäshamn

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy