Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
"Rätt att dra igång utveckling av Nynäshamns gymnasium"

Johan Augustsson (S) skriver i en debattartikel om det stundande utvecklingsarbetet gällande Nynäshamns gymnasium.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Johan Augustsson (S).

Bild: Arkivbild

Annons

I maj 2018 startade jag som dåvarande ordförande för barn- och utbildningsnämnden upp ett visionsarbete för att på fem års sikt undersöka, utvärdera och utveckla gymnasiet i Nynäshamn. Frågor som placering, programutbud, framtida elevkullar och Södertörnssamarbetet med de andra kommunerna skulle ingå.

I detta visionsarbetet var det viktigt för mig att gymnasiets personal ägde och äger utvecklingen av gymnasiet. Det är de som vet bäst om vad som fungerar, vad som kommer fungera och vad som inte fungerar. Vi i politiken måste anpassa oss och lyssna på hur vi kan göra för att stötta personalen, inte tvärtom. Frågorna som berör gymnasiet måste komma upp till politiken, inte komma ner ifrån politiken.

Annons

Vid maktskiftet 2018 kände jag såklart en sorg över valförlusten men också en sorg över att inte få fortsätta det förbättringsarbetet som nu var sjösatt. Jag kände ändå ett visst lugn över att det fanns ett brett politiskt stöd för just gymnasiefrågan och dess visionsarbete.

Annons

Nu några år senare har jag återigen möjlighet att tillhöra den nämnd som har ansvar över gymnasiet. På det första eller andra nämndmötet frågar jag ansvarig tjänsteperson och alliansens ordförande om hur det går med visionsarbetet för gymnasiet. Till svar får jag: Det blev inget mer av det arbetet efter maktskiftet 2018.

Min fråga blir självklart: Varför? Det finns det inget svar på. Just här blir mitt uppvaknade. Alliansen i Nynäshamn har ingen vision för skolverksamheterna. Utan man påstår bara att allt ska bli bättre än vad det har varit. Facit till det ser vi idag, bottenplaceringar i lärarrankingar, elever som väljer att stanna hemma i stället för att gå till skolan blir flera, kostnader för barn och ungdomsvård ökar dramatiskt och Nynäshamns kommun har gått ifrån att vara bland de bästa kommunerna till att tillhöra dom sämsta.

Men nu kanske det händer något. ”Sent ska syndaren vakna” brukar man säga, kanske för att det är mindre än ett år kvar till valet? Eller för att man verkligen vill? Ja det får tiden avgöra!

Jag är otroligt positiv till att vi brett politiskt sätter grunden för gymnasiet. Gymnasiet får eller ska inte vara ett politiskt slagträ. Jag och mina partikollegor i nämnden hoppas verkligen alliansen menar allvar med visionsarbetet denna gång, och jag ställer mig gärna först i kön för att vi tillsammans ska hitta en gemensam vision där själva gymnasiefrågan ägs och drivs av vår fantastiska personal på gymnasiet och där vi som politik tillför de medel och resurser som behövs för att vår gemensamma vision ska bli verklighet. Detta gör vi bäst i samarbete mellan politik och personal.

Ser fram emot konstruktiva möten framöver.

Johan Augustsson (S), ledamot näringsliv- och arbetsmarknadsnämnden samt före detta ordförande i barn- och utbildningsnämnden

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy