Annons

Annons

Annons

Läsartext
Mäktig julkonsert i Ösmo kyrka

En julkonsert hölls i Ösmo kyrka.

Text

Detta är en läsartext.

Foto: Max Möllerfält

Annons

Återigen som ett led i kvinnornas år 2021, har vi bevistat en fin konsert i Ösmo kyrka.

Denna gång – lördagen den 11 december – som en julkonsert. Deltagande var en ensemble ur kyrkokören samt som gäster Elisabet Sköld, piano och Mats Sjöholm på kontrabas. Dirigent Katarina Rudérus.

Som inledning bjöds vi på ”Advent” med text och musik av Anna Cederberg-Orreteg. Med text av Kristina Sandberg Furberg och musik av Maria Hulthén Birkeland, fick vi lyssna till ”Ropa ut din glädje”. I den sången hörde vi verkligen glädjen ropas ut. En medryckande och engagerandemusik och sång, där kören bjuder på allt. Sedan ”Hosianna”, i en musiktappning som vi är lite ovana vid, men nog så melodiös och där alla röster låter sig höras. Musiken är komponerad av Anna-Karin Klockar.

Annons

Annons

Därefter fick vi höra ett pianosolo, ”Pastorale” av Germaine Tailleferre. Mycket vackert  framfört av Elisabet Sköld, på kyrkans ”ståtliga” flygel. Så kom ”Adventspsalm” med text av Catarina Röjder, musik Katarina Torgersson. Ett mjukt och lite stillsamt utförande av kören.

Allan Willny avbröt sången och musiken med att läsa Julevangeliet. Det hör ju liksom till, att få lyssna till det så här strax innan vår stora betydande – ur olika aspekter – helg.

Emma Lou Diemer, född 1927 i Kansas City är idag 94 år. Vi fick lyssna till hennes ”Fiesta”, som betyder spansk festlighet. En vacker melodi i ett mäktigt utförande spelad på orgeln av Elisabet Sköld.

Församlingen sjöng psalm 116, "Nu tändas tusen juleljus". En gammal fin psalm som alla kan utantill?

”December” med text och musik av Nadja Eriksson är en medryckande och ”pigg” melodi i lite folkvisetakt. Som avslutning fick vi lyssna till ”Immanuel som Gud har sänt”. Musik av Nathalie Sleeth. Den svenska texten till stycket är skriven av Jan Arvid Hellström.

Att lyssna till en ensemble ur kyrkokören - denna kväll 11 personer – är en ynnest för oss som lyssnar. Man tror nog att de är åtminstone 20 sångare och det hela är ju till stor del dirigentens förtjänst. De gästande musikerna får också ett stort beröm!

Anna Möllerfält

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan