Annons

Annons

Annons

Coronaviruset

TV: Statsministerns besked – nya covid-19-åtgärder

Statsminister Magdalena Andersson höll en pressträff om de senaste beskeden gällande covid-19 åtgärder i Sverige – däribland hemarbete för de som kan från och med 23 december.

Bild: TT

Annons

Se sändningen från Expressen här:

Inbäddat innehåll

Statsminister Magdalena Andersson (S):

– Nu är det bara tre dagar kvar till jul. Det är en högtid många av oss ser fram emot och som erbjuder ledighet, inleder hon.

– Samtidigt befinner vi oss i ett bekymmersamt läge. Nu ökar smittspridningen snabbt och vi ser en ökad belastning på sjukvården. Spridningen av den nya virusvarianten omikron är bekymrande.

– Nu handlar det om att få ner smittspridningen men också att vinna tid, säger statsministern.

Det handlar om att ge människor i sjukvården bättre förutsättningar framöver.

Annons

– Jag vill nu rikta mig till svenska folket: Vi måste nu ta ett gemensamt ansvar och anpassa oss efter den nya verklighet som råder.

Annons

– Vi behöver nu återigen göra en kraftansträngning tillsammans.

Alla som kan rekommenderas att arbeta hemifrån från den 23 december, säger statsminister Magdalena Andersson.

En rad andra åtgärder införs också, bland annat blir det bara sittande servering på restauranger - och därmed inget nattklubbsfirande på nyår.

– En mer omfattande användning av vaccinbevis kommer kunna bli aktuellt när fler fått den tredje dosen och vår kunskap om vaccinets effekt ökat, säger Magdalena Andersson.

Andersson säger att fler åtgärder behövs.

– Arbete i hemmet för alla som har möjlighet. Folk ska förbereda sig att arbeta hemma efter jul och nyår. Det minskar också trängseln för den som inte har möjlighet att arbeta hemifrån.

Regeringen inför ett krav på sittande servering och en meters avstånd mellan sällskapen på krogen.

– Det innebär att det inte blir något festande på nattklubbar eller på hemvändarfester, säger statsministern.

Allmänna sammankomster för 20 till 500 deltagare ska enbart ha sittande publik. Arrangemang med fler än 500 deltagare kräver vaccinationsbevis. Begränsningar införs för trängsel i affärer och köpcentrum

– Syftet är att mellandagsrean inte ska bidra till ökad smittspridning, säger Magdalena Andersson.

– Platsbokning kommer bli obligatoriskt på flera tåg och och bussresor för att minska risken för trängsel, säger Magdalena Andersson.

Max 50 deltagare i lokaler för privata sammankomster, samt regeringen har fått hemställan om krav på negativt PCR-test för inresande från utlandet. Gäller för utländska medborgare.

– Det kommer hanteras skyndsamt av regeringen och det kommer självklart om det blir verklighet finnas lösningar för de som arbetspendlar.

Annons

Regeringen inför också begränsningar för fritids- och kulturaktiviteter och för mässor. Deltagande på cuper och läger inomhus avråds fram till den 16 januari.

Annons

– Trycket på vården växer med patienter som har covid-19, influensa och RS-virus, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Samtliga Folkhälsomyndighetens scenarier visar på risk för ökad smittspridning de kommande veckorna, säger hon.

Lena Hallengren framhåller att vaccinet hjälper. Utan det skulle vi vara i ett betydligt svårare läge, säger hon. Däremot är vaccinen inte lika bra på att stoppa smittspridning, betonar hon.

När omikron nu gör sitt inträde i Sverige är oron att trycket på vården ska bli extremt högt.

– Det har vi inte råd med. Därför behövs fler smittskyddsåtgärder, säger Hallengren.

En av de största källorna till smittspridning är arbetsplatserna, säger socialministern. Därför är ökat hemarbete en av åtgärderna som regeringen tar till, och de statliga myndigheterna får ett "skärpt uppdrag".

– Bara medarbetare som behöver vara på plats ska vara det, säger Lena Hallengren.

Detta gäller till den 31 januari 2022, därefter görs en ny bedömning.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell:

– Vi ser fortfarande en omfattande smittspridning i Europa och i våra grannländer. Vi har lägre nivåer i Sverige men har de senaste veckorna också sett en snabb ökning av smittspridningen här.

FHM presenterar nya scenarier som visar att läget försämras ytterligare de närmaste veckorna.

Tre nya scenarier tar hänsyn till att omikronvarianten har en ökad smittsamhet. Man har samtidigt tagit hänsyn till vaccinering och vaccinens effektivitet.

Annons

– Vi ser att vi ändå kommer få en ökad smittspridning jämfört med vad vi har i dag, och toppen i den smittspridningen kommer att vara i januari.

Alla tre scenarier har toppar i mitten på januari. Sjukhusinläggningarna kan komma att öka kraftigt om smittläget följer FHM:s värsta scenario.

– Belastningen på sjukvården och inte minst personalen har ökat i regionerna, inte bara på grund av covid-19 utan influensa och andra virus som sprids i samhället, säger Karin Tegmark Wisell.

Annons

Hon konstaterar att Sverige är på en relativt låg nivå fortfarande i smittläget men situationen är sammantaget "illavarslande".

– Som så många gånger förr upprepar jag att vaccinering är den absolut mest framgångsrika åtgärden.

– Om vi inte haft vaccinationerna så hade antalet döda och sjuka av covid-19 legat på en betydligt högre nivå.

Fortfarande är det knappt 1,5 miljoner svenskar som rekommenderas vaccinering men ännu inte tagit en spruta, framhåller Karin Tegmark Wisell.

Hon lyfter de åtgärder och råd som redan gäller i samhället.

– Nu skärper vi åtgärderna ytterligare.

Alla som kan bör jobba hemifrån, uppmanar Tegmark Wisell och riktar sig till arbetsgivarna.

– Njut av julen med era nära och kära, ni som har den möjligheten, men visa särskild hänsyn om varandra. Vi har en orolig vinter framför oss då smittor sprids mer än andra tider på året. Det krävs nu att vi alla gör vårt yttersta för att hålla tillbaka smittspridningen.

Finansminister Mikael Damberg (S) presenterar ett antal ekonomiska stödåtgärder. Regeringen har redan återinfört det ordinarie omställnings- och omsättningsstödet för december.

Annons

– Vi kommer att aktivera det ordinarie omställnings- och omsättningsstödet i januari också, säger Damberg.

Detta kommer att föreslås i en extra ändringsbudget.

– Det är ett viktigt besked till de företagare som påverkas av att vi nu behöver införa skarpare restriktioner och rekommendationer, säger finansministern.

Dessutom skjuter regeringen till 120 miljoner kronor extra till kulturområdet, och 80 miljoner kronor till idrotten för att minska negativa konsekvenser.

FHM har haft en dialog med Riksidrottsförbundet.

– Jag kan bara instämma att det varit en åtgärd som varit svårt att fatta beslut kring, för vi vill göra så lite åtgärder som möjligt mot barn, säger Tegmark Wisell om beslutet att avråda från cuper och läger för barn och unga.

Annons

Det finns inga sanktioner mot dem som bryter mot beslutet.

Wisell om åtgärden att begränsa privata fester till 50 personer:

– Det stämmer att man behöver boka av och anpassa storleken på sällskapet, säger hon gällande de som bokat stora nyårsfester med fler än 50 personer.

Statsminister Magdalena Andersson tycker att det varit jobbigt att införa begränsningar för barn och unga.

– Vi vet att det är något många unga som sett fram emot och kämpat för att det ska bli möjligt, både de, deras föräldrar, tränare och idrottsledare.

– Att det kommer med kort varsel beror på att det är en ny virusvariant och den sprids väldigt, väldigt snabbt.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan