Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
"Socialnämndens arbete visar att vi är på rätt väg"

Socialnämndens ordförande Antonella Pirrone (KD) skriver i en debattartikel om nämndens arbete.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Antonella Pirrone (KD) är ordförande för socialnämnden i Nynäshamn.

Bild: Kristina Laitinen

Annons

Socialnämnden inledde år 2021 med att intensivt påbörja arbetet med att säkerställa en stabil organisation med de funktioner och den kompetens som krävs.

Sedan jag tillträdde som ordförande januari 2019 har vi i nämnden haft uppgiften att förändra och förbättra i ett läge som då kändes i det närmaste hopplöst. Vi har mött och tagit oss an åtskilliga stora utmaningar, gjort omfattande förändringar, nödvändiga besparingar och inte minst i en pandemi!

Covid har varit en tung belastning för socialförvaltningens alla medarbetare. Det senaste året har inneburit ökad sjukfrånvaro som i sin tur lett till en fördröjning av vårt arbete med att skapa en stabil och ändamålsenlig organisation.

Hela socialförvaltningen, från den högsta chefen till medarbetarna på fältet, är värda ett stort tack. Ni har inte gett upp. Med flaggan i topp har ni säkrat våra verksamheter och skyddat våra sköraste invånare. Ni har slitit och kämpat för att alla ska känna sig trygga och nämnden och jag vill tacka er alla för det.

Annons

Annons

Jag vill även passa på att berätta för Nynäshamns invånare vad vi åstadkommit och planerar att genomföra under kommande år. Jag vill här främst fokusera på hur socialnämnden kommer att arbeta för våra årsrikas välbefinnande och de viktiga satsningar som vi kommer att presentera under nästa år.

Måltider och mat kommer att prioriteras, det är avgörande för människans välbefinnande. Målet är ett måltidskoncept som ska omfatta hela äldreomsorgen. Måltiderna ska vara en stund för gemenskap, njutning och god näringskälla.

Språklyftet är en annan satsning som är riktad till våra medarbetare inom äldreomsorgen och funktionshinderområdet som inte har svenska som modersmål. Det är ett viktigt projekt, inkluderande för både medarbetare och brukare och som dessutom kan medföra mervärde för de som deltar i projektet eftersom det också handlar om personlig utveckling.

Fler träffpunkter för äldre är en superviktig satsning, inte minst efter två år av isolering och en ökning av den ofrivilliga ensamheten på grund av pandemin. Det ska finnas träffpunkter i flera kommundelar och förvaltningen har i uppdrag att ta fram förslag på platser och hur verksamheten kommer att drivas.

Balder, det före detta servicehuset, som i dag är ett privatägt hyreshus, är bara en av de tänkta platserna där man kan erbjuda olika aktiviteter. Kommunen hyr även fortsättningsvis de lokaler där vår kommunala hemtjänst har sin arbetsplats och där även en grupp volontärer sedan länge driver uppskattade torsdagsträffar med bakning och musik. Vi vill dessutom utöka användningen av Balder som lokal för olika aktiviteter riktade mot våra äldre invånare.

Annons

Annons

2021 beslutade en enig socialnämnd att tillsätta ett äldre- och funktionshinderombud som även kommer att agera som lots och aktivitetskoordinator. Denna är tänkt att arbeta i team med anhörigsamordnaren som även arbetar med uppsökande verksamhet.

Eftersom båda tjänsterna är i en rekryteringsfas har nämnden på årets sista sammanträde beslutat att ställa sig bakom ett ordförandeförslag om en projektanställning placerad på Balder som medan utredningen pågår kring förutsättningarna för träffpunkter i Nynäshamn, kommer att stötta personer med behov av informativt stöd och samtidigt koordinera aktiviteterna som frivilliga organisationer eventuellt vill driva i Balders lokaler.

För att förstärka en god äldreomsorg krävs också ett gott anhörigstöd. I år har vi därför fattat ett beslut om att utöka det avgiftsfria anhörigstödet enligt ett förslag jag presenterade till nämnden i mars.

Jag känner mig trygg med det arbete hela socialnämnden har lagt in i verksamhetsplanen för nästa år och som vår fantastiska förvaltning ska genomföra med de ökade resurserna i den antagna alliansbudgeten för år 2022.

Denna berättelse om vårt arbete för Nynäshamns årsrika visar ännu en gång att vi i alliansstyret är på rätt väg och med mitt och nämndens tack till våra ovärderliga medarbetare önskar jag alla ett gott slut på året!

Antonella Pirrone (KD), kommunalråd och ordförande i socialnämnden

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy