Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
"Upphäv detaljplanen för Höjdgatan"

Signhild Gehlin riktar i en debattartikel kritik mot detaljplanen och bygglovet för nya bostäder på Höjdgatan i Nynäshamn.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Signihild Gehlin anser att bostadsprojektet på Höjdgatan bör stoppas.

Bild: Kristina Laitinen

Annons

I mitten av december kom det glädjande beskedet att mark- och miljödomstolen har upphävt bygglovet för höghusbygget Panorama Nynäshamn på Höjdgatsberget. Domstolen ger oss överklagande rätt i att bygglovet strider mot detaljplanen bland annat gällande antal parkeringsplatser.

Det nu upphävda bygglovet innehåller totalt 36 parkeringsplatser inklusive bilpool och besöksparkering för de planerade 104 lägenheterna med en sammanlagd boyta på 6 616 kvadratmeter. Man häpnar över att kommunens politiker godkänt ett sådant uppenbart huvudlöst bygglov. Hur många av beslutsfattarna har själva erfarenhet av bilpool? Hur många av dem skulle vara beredda att bo i någon av de fyra femtedelar av lägenheterna som inte kommer att få tillgång till de 20 hyrbara parkeringsplatserna?

Annons

Annons

Det upphävda bygglovet till trots är faran långt ifrån över. BTH Bostad kommer med all säkerhet att överklaga domen. De har ju redan sålt lägenheter utan att ha bygglovet klart.

Får deras överklagande avslag så kommer de säkerligen att justera bygglovshandlingarna så att de stämmer bättre med detaljplanen. Den anger totalt 41 parkeringsplatser för 70 lägenheter med total boyta på 5 900 kvadratmeter.

Det finns med andra ord fortfarande en överhängande risk att berget och dess naturvärden sprängs bort och höghusen byggs med alla de negativa konsekvenser detta medför för villakvarteren, naturmiljön, det lokala djurlivet och Nynäshamn i stort. Förödande konsekvenser som är omöjliga att reparera i efterhand.

Det bästa vore om Nynäshamns kommunpolitiker tog detta gyllene tillfälle i akt att en gång för alla upphäva hela den stadsförvanskande och huvudlösa detaljplanen och säkrar att den fina berghällen, den trivsamma kvartersmiljön och det lokala djurlivet skyddas och bevaras för framtiden. Det vore en riktigt klok och fin nyårsgåva till Nynäshamns befolkning och ett tecken på stadsplanemässig tillnyktring. Vi håller tummarna.

Signhild Gehlin

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy