Annons

Annons

Annons

Annons

Coronaviruset

Beskedet: Nya restriktioner på onsdag – krogar stänger 23

Vid lunch höll regeringen en ny pressträff om åtgärder kopplade till covid 19. Det meddelas att sittande publik och 50-gräns för dem utan vaccinationsbevis, samt att krogar stänger klockan 23.

Pressträffen inleds 12.00 och förutom statsminister Magdalena Andersson medverkar socialminister Lena Hallengren, Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell och Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell.

Pressträffen handlar enligt det pressmeddelande som gått ut i förväg om åtgärder kopplade till covid-19-pandemin.

Se sändningen från Expressen här:

Inbäddat innehåll

Smittspridningen av covid-19 ökar i landet och regeringen väljer nu att gå vidare med ytterligare smittskyddsåtgärder.

– Vi befinner oss i en situation med rekordstor smittspridning, säger statsminister Magdalena Andersson (S) på en pressträff.

Annons

– Belastningen på sjukvården är hög, säger hon vidare och betonar att smittspridningen behöver gå ner.

Annons

Nya smittskyddsåtgärder träder ikraft från den 12 januari vilket bland annat innebär att alla som kan arbeta hemifrån ska göra det. Restauranger och krogar med serveringstillstånd ska stängas senast klockan 23 och regeringen utfärdar också ett allmänt råd om att vuxna personer ska begränsa sina sociala kontakter.

– Läget kräver ytterligare åtgärder under en tid, påpekar Andersson.

– Det är utan tvekan så att läget har förvärrats. Smittspridningen i Sverige befinner sig på historiskt höga nivåer, säger Magdalena Andersson.

Regeringen förlänger även avrådan från deltagande i cuper och läger inomhus och smittskyddsåtgärder inom långväga kollektivtrafiken.

– De (åtgärderna) är tillfälliga. Både regeringen och myndigheter kommer att bedöma behovet av åtgärderna löpande, säger Andersson.

Socialminister Lena Hallengren om läget i sjukvården:

– Andelen patienter på landets sjukhus har den senaste veckan ökat med nästan 40 procent.

Hon understryker:

– Alla som kan ska arbeta hemifrån, säger Hallengren.

Hallengren säger att man även ser en ökad smittspridning bland dem som är vaccinerade men att en tredje dos skyddar mot allvarlig sjukdom och död.

– Vaccinera dig så fort och så snabbt det är möjligt.

Olivia Wigzell, Socialstyrelsens generaldirektör om läget inom vården:

– Vi är i början av en snabbt stigande kurva av smittspridningen och därmed även vårdbehovet.

– För att vården ska få en rimlig chans att klara av det här är det av stor vikt av minska smittspridningen, säger hon vidare.

Annons

För allmänna sammankomster utan vaccinationsbevis är gränsen satt till 50 personer. Publiktak för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med vaccinationsbevis är satt till 500.

Annons

För folksamlingar mellan 50 till 500 ska publiken vara sittande. Då ska det även vara max åtta personer per sällskap, och en meters avstånd mellan varje sällskap.

Man är oroad över belastningen inom vården, säger Olivia Wigzell, Socialstyrelsens generaldirektör.

– Sammantaget kan vi konstatera att hälso- och sjukvården och omsorgen står inför ett ansträngt läge de kommande veckorna, säger hon.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell säger att smittspridningen i Sverige ökat under jul- och nyårshelgen.

– Omikron har tagit över i Sverige, säger hon.

Hon betonar att vaccinet däremot är väldigt effektivt mot allvarlig sjukdom och död, även vid två doser. Det ger ytterligare skydd vid en tredje dos.

– Även mot omikron har man ett gott skydd mot svår sjukdom, säger hon.

Regeringen inför hårdare restriktioner på grund av den ökade smittspridningen av covid-19. För idrotten innebär det framför allt att man inför ett maxtak 500 personer på offentliga sammankomster, exempelvis idrottsmatcher.

– Exakt när åtgärden träder i kraft är osäkert, då beslutet kräver en förordningsändring, säger statsminister Magdalena Andersson (S) på en pressträff.

Redan från och med onsdag, den 12 januari, sänks dock maxtaket för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, där vaccinationsbevis krävs, från 500 till 50 personer.

Annons

– För sammankomster med mellan 50 och 500 personer ska man ha sittande publik, högst åtta personer per sällskap och en meters avstånd mellan varje sällskap, säger Magdalena Andersson.

Dessutom förlängs rekommendationen att alla cuper och läger inomhus på amatörnivå, som samlar en större mängd människor, bör ställas in.

När det gäller sociala kontakter bland vuxna säger Karin Tegmark Wisell att var och en måste titta på vilka sammankomster som är absolut nödvändiga.

Annons

– Vi är i en extrem situation, säger hon.

– Man bör tänka efter kring de sociala sammanhang man har i hemmet.

– I stället för att hitta vägar framåt ska man tänka vad man kan skjuta fram och vad kan man undvika, säger hon vidare.

Folkhälsomyndigheten bedömer att smittspridningen i Sverige kommer att vara hög de närmaste veckorna. Myndigheten gör ständigt nya bedömningar kring läget i landet.

– Kunskapen kring omikron har tillkommit och det tillkommer nya fakta varje dag, säger Karin Tegmark Wisell.

– Tittar man på utvecklingen i många andra länder och att omikron bryter igenom smitta på ett helt annat sätt bedömer vi att det kan bli en längre topp än vad som vi har i våra scenarier.

– Det är ett väldigt osäkert läge nu, tillägger Karin Tegmark Wisell.

Annons

Annons

Till toppen av sidan