Annons

Annons

Annons

Debatt
"Äldre ska inte isoleras – personalen ska vara vaccinerad"

Anna Starbrink (L) och Daniel Adborn (L) skriver i en debattartikel om vikten av vaccination och att personer på äldreboenden inte ska isoleras.

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Anna Starbrink (L) och Daniel Adborn (L).

Bild: Karolina Önnebro, Kristina Laitinen

Annons

Under pandemin har många äldre isolerats och inte fått träffa sina barn, barnbarn och partners. Besöksförbuden på äldreboenden har varit plågsamma och många har känt sig som oskyldigt dömda och fängslade i sina egna hem. Med isolering följer ensamhet, nedstämdhet och psykisk ohälsa.

Coronakommissionens utvärdering visar att det inte är de anhöriga som spritt smitta på äldreboenden, utan den har kommit in genom anställda. Trots de negativa effekterna av isolering vill regeringen nu ge möjlighet till ännu mer isolering och besöksförbud.

Annons

Annons

Vi menar att detta är helt fel väg att gå. Istället för isolering av äldre och besöksförbud, borde man se till att alla anställda är vaccinerade och att det finns tillräckligt med skyddsutrustning.

Under pandemins inledning ifjol visade äldreomsorgen i Nynäshamn att det går att minska smittspridningen genom bra åtgärder. Man såg till exempel snabbt till att separera dem som blivit smittade från övriga och ordnade så att äldre kunde träffa sina anhöriga med hjälp av skiljande plexiglas som hindrade eventuell smittspridning.

Den viktigaste åtgärden för att hindra smittspridning och sjukdom på såväl äldreboenden som i samhället i stort är vaccinering. Risken för att sprida smittan minskar kraftigt med vaccin.

Idag är 14 procent av svenskarna ovaccinerade, men ovaccinerade utgör 60 procent av de som behandlas på intensivvård.

Det borde vara självklart att personalen ska vara vaccinerade. Det är smittan som ska isoleras, inte äldre personer.

Anna Starbrink (L), sjukvårdsregionråd

Daniel Adborn (L), kandidat till regionen, Nynäshamn

Bild: Karolina Önnebro

Annons

Bild: Kristina Laitinen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan