Annons

Annons

Annons

Annons

Debatt
"M leker marknad med vaccineringen i Nynäshamn"

Socialdemokraterna riktar i en debattartikel kritik mot att det inte finns någon vaccinationsmottagning i Nynäshamn.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Talla Alkurdi (S) och Patrik Isestad (S).

Annons

Nu är smittspridningen av covid-19 rekordhög, främst på grund av den nya virusvarianten. Regionen måste så snabbt som möjligt få invånarna att vaccinera sig med påfyllnadsdosen mot covid-19.

I dagsläget finns ingen vaccinationsmottagning i Nynäshamns kommun som erbjuder allmän vaccinering mot covid-19. Moderaterna har infört vårdval vaccination covid-19 – då är det inte lönsamt att öppna mottagning i Nynäshamn.

Annons

Annons

Vi socialdemokrater har från början efterfrågat en jämlik och snabb vaccinering i hela länet. Moderaternas politik är att marknaden ska sköta placeringen av vaccinationsmottagningar i regionen. Det är en ojämlikt och farlig politik mitt i en pandemi.

Nynäshamnsbornas närmaste vaccinationsmottagning ligger i Handen. Det är orimligt i en kommun med nästan 30 000 invånare. Det behövs en mottagning på plats centralt i Nynäshamn som invånarna känner till och vet är öppen varje dag.

I dagsläget finns en mobil enhet som besöker Nynäs hamn och Ösmo. Men det räcker inte med en buss som dyker upp lite då och då. Det behövs en mottagning på plats centralt som invånarna känner till.

Vi vill att regionen öppnar en mottagning i egen regi i Nynäshamn eller att ersättningen till vårdcentralerna höjs så att de kan erbjuda allmän vaccinering till alla invånare som bor i kommuner där ingen privat mottagning öppnat.

Pandemin är inte över. Därför är kontinuitet viktigt i det fortsatta vaccinationsarbetet under året när troligtvis en fjärde dos kommer behöva ges.

Vi varnade i början av december för att vi återigen ser en risk för att vaccineringen mot covid-19 i vår region kommer att bli svår att styra, ojämlikt placerad i regionen och präglas av otydlighet.

I Region Stockholms hälso- och sjukvårdsnämnd föreslår vi socialdemokrater att regionen öppnar en vaccinationsmottagning i egen regi i Nynäshamn och att ersättningen till vårdcentralerna ökar för att möjliggöra att vårdcentralerna Nynäshamn och andra kommuner som saknar vaccinationsmottagning kan erbjuda breddvaccinering med påfyllnadsdosen mot covid-19.

Talla Alkurdi (S), oppositionsregionråd

Patrik Isestad (S), kommunalråd i opposition

Annons

Annons

Till toppen av sidan