Annons

Annons

Annons

Debatt
"Så kan vi agera lokalt för att möta klimathotet"

Maud Knutsson, Bo Johansson, Anki Lindeberg, Margareta Björnson skriver i en debattartikel om vad man praktiskt kan göra för att möta klimathotet.

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Forskare och ungdomar världen över hjälper oss att förstå att vi människor måste ändra vårt sätt att leva, inte såga av den gren vi sitter på, inte längre se oss som tillvarons självklara härskare", skriver debattörerna. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Bild: TT

Annons

Klimathotet berör allt och alla, vare sig vi bryr oss eller inte. Det handlar om framtiden för allt levande på jorden. Svårt att ta in, och ännu svårare att förstå hur vi, var och en, kan påverka vad som händer med klimatet. Frestande att hoppas på dom andra, dom som kan, som har makt, sitter på pengarna – politikerna, eliten – och vänta på lösningar uppifrån.

Men forskare och ungdomar världen över hjälper oss att förstå att vi människor måste ändra vårt sätt att leva, inte såga av den gren vi sitter på, inte längre se oss som tillvarons självklara härskare. Numera finns gott om tillgänglig kunskap som får oss att inse hur lite vi förstått av människans beroende av allt annat levande, djur, växter, svampar, bakterier.

Annons

Stora övergripande frågor ropar på svar, men här vill vi fokusera på sådant som vi som enskilda människor kan göra nu för att motverka en klimatkatastrof. Vi behöver förändra vårt beteende, i stort och i smått. Ibland handlar det rentav om att återuppväcka gamla kunskaper, återgå till tidigare livsformer:

Annons

- Konsumera mindre. Tillverka eget. Reparera i stället för att kasta bort; kläder, skor, hushållsmaskiner, möbler och datorer.

- Minska uppvärmd yta per person; bo flera tillsammans i stora bostäder. - Så länge du orkar och kan: handla med hjälp av cykel eller promenad med ryggsäck – med hälsovinst på köpet.

- Skapa nya mönster för fritid och resor, upptäcka vår närmiljö, åka tåg.

- Handla lokalt, second hand, kolla upp var och hur varor tillverkats.

Politiken och samhället behöver göra det möjligt för oss att börja leva på ett mer hållbart sätt. Det krävs att vi alla deltar i att skapa sådana ändrade livsmönster och i vår tur kräver att politiken ger oss förutsättningarna. Det är vi som gör våra dagliga val och det är vi som också individuellt röstar på det parti som kanske kan åstadkomma verklig förändring.

Framöver behöver vi bland annat yrkesgrupper som kan reparera, företag som tillverkar hållbara prylar, som bygger för nya boendeformer och kommuner som skapar bra cykelvägar, bra mötesplatser för oss alla och möjligheter att odla egen mat.

De närmaste åren är det speciellt viktigt att visa vad vi tycker att framtiden är värd för våra barn och barnbarn. Att hoppas på tekniska lösningar som ännu inte finns duger inte, och politiker vågar bara föreslå stora förändringar om vi i de allmänna valen tydligt visar att vi står bakom besluten.

Annons

Alla lever vi på samma vackra planet i universum. Den enda beboeliga vi vet om. Vi behöver se Jorden som vårt stora gemensamma samhälle. Människans möjligheter att överleva har alltid byggt på samarbete, det var från början en grundförutsättning för människans utveckling – vi behövde hjälpa varandra för att överleva. Låt oss satsa på detta även denna gång.

Maud Knutsson, Bo Johansson, Anki Lindeberg, Margareta Björnson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan