Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
"Göstas trädgård förfaller – och blir en plats för droghandel"

Annika Lindman skriver i en insändare om behovet av att rusta upp Göstas trädgård i Svandammsparken.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Annika Lindman resar på eget initiativ ogräs i den vanskötta del av Svandammsparken som kallas för Göstas trädgård.

Bild: Ellinor Molin

Annons

Jag instämmer i Annette Normans inlägg den 21/1.

Jag bodde inte här när Göstas trädgård anlades, men jag kommer ihåg hur fin den var när jag flyttade hit.

Alla växter och finare träd hade skänkts till kommunen. Ofta hände det att jag visade parken när jag hade besökare. Jag har pratat med många som gjort samma sak. Göstas trädgård var något vi var stolta över.

Annons

På den tiden sköttes trädgården av Trädgårdsamatörerna, i 10 år. Sedan övergick skötseln till kommunen.

Annons

Dom sände en skrivelse till kommunen förra året där dom uttryckte en oro över hur man missköter Göstas trädgård. Jag vet inte om dom fått något svar.

En man i den kommunala parkgruppen hade goda kunskaper om växter och blommor och gjorde extra stora insatser i Göstas trädgård och olika rabatter. Han gick i pension för tre eller fyra år sedan. Tiden går fort.

Ingen anställdes efter honom. Jag vill inte kritisera kvarvarande personal. Dom har svårt att hinna med mer än det nödvändiga. Blir någon sjuk är det fullständigt omöjligt för dom.

En person med goda kunskaper av växter och blommor bör anställas igen i parkgruppen. Inte på kontoret, utan i verksamheten.

Som det är nu förlitar man sig på skolungdomar under en del av sommaren. Det är ett bra tillskott i den allmänna skötseln.

Efter att skolungdomar utfört arbetet och slutat låter kommunen återigen alla rabatter förfalla resten av sommaren.

Två somrar har jag lagt ner en hel del tid på Göstas trädgård. 2021 rensade jag bort åkervinda som snott sig hårt runt rododendron och azaleorna för att sedan lägga sig som ett lock över och riskera kväva växterna. Tre killar och en tjej hjälpte till. Rötterna finns kvar, så det krävs en större insats. Jag kan passa på att tacka dem som också gjort insatser för att rensa det värsta.

Under de två somrarna har jag träffat och pratat med många Nynäsbor och turister som promenerat igenom Göstas trädgård, unga vuxna och äldre.

Annons

Annons

Alla uttrycker en önskan om att trädgården ska skötas bättre, så det återigen blir en trädgård som vi kan njuta av och i. Det ska inte vara något igenvuxet som vi inte ska passera igenom. Som dessutom då kommer bli ett eldorado för droghandel. En grupp ungdomar och en tydlig säljare störde jag första sommaren jag gick dit för att dra lite ogräs.

Göstas trädgård måste återigen får bli något vi kan njuta av och vara stolta över.

Annika Lindman

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy