Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
"Hur kommer människor och miljö att påverkas?"

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild: Kristina Laitinen

Annons

Myndigheter och kommunen borde redogöra för närboende och miljön kommer att påverkas av Värmeverkets förändrade förbränning, anser insändarskribenten.

Värmeverket, Värmevärden AB, som hittills i huvudsak eldats med träflis kommer att övergå till betydligt miljöfarligare produkter vid en förändrad förbränning. Hos Mark- och miljödomstolen har man begärt att exempelvis få elda med olje- och rötslam, muddermassor, oljeförorenad jord, impregnerat trä och utsorterad plast. Den bränslemixen omfattar bränslen som klassas som miljöfarliga. 2022-01-31 godkändes ansökan.

Annons

Annons

Den huvudsakliga anledningen till den ändrade verksamheten verkar vara att Nynas AB önskat bli av med oljeförorenad jord, som nu kommer att eldas upp. Och värmeverket kommer att fortsätta att leverera ånga till Nynas AB. Om samarbetet med Värmevärden yttrade platschefen på Nynas AB 2017: "Att använda biobränsle för raffinaderiet är unikt för oss och hela samhället... Satsningen har även inneburit att koldioxidutsläppen i Nynäshamn minskat med 100 000 ton per år". Det har sedan upprepats i informationen som brukar publiceras som helsida i NP.

När nu oljeförorenad jord ska eldas ser Nynas i stället det som en stor miljövinst, eftersom man blir av med jorden. Men rent bokföringsmässigt kommer koldioxidutsläppen att öka med 100 000 ton / år i Nynäshamn, när man övergår från träflis till oljeförorenad jord, samt att utsläppen av miljöfarliga ämnen ökar.

Det är inte lätt att få en bild av hur den utsläppta mängden av farliga ämnen kommer att öka, och hur stor miljöpåverkan förbränningen kommer att ha, genom att läsa ansökan och domen. Men det är viktigt att få veta hur den kommer att påverka livet i våtmarken, den närmaste bebyggelsen och dess människor och den marina miljön i Mysingen, där företaget fått tillstånd att släppa ut processvattnet. Detta borde ansvariga myndigheter som Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten, samt kommunen redogöra för.

Tommy Bagge

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy