Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
"Regionen har ingen anledning att slå sig för bröstet"

Det har varit nära kaos kring covid-vaccineringen, skriver Hans-Peter Stülten i en replik på Lars Rådén (M) och Harry Bouvengs (M) debattinlägg.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Insändarskribenten fick åka till Älvsjömässan för att få sin första vaccindos. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Bild: TT Nyhetsbyrån

Annons

Det var verkligen roligt att läsa Lars Rådén och Harry Bouvengs inlägg, faktisk var jag lite i tvivel om jag skulle skratta eller gråta.

Att borgerliga politiker med glädje skyller allt elände på en Socialdemokratisk regering är något man får räkna med, det hör mer eller mindre till dagens politiska klimat. Men att de även umgås lite lättsinnigt med fakta tycker jag är beklagligt.

För att ta Region Stockholms problem att få till en ordentlig vaccination först. Det kan knappast skyllas på regeringen, det har ju bevisligen fungerat bättre i andra regioner. Att bli vaccinerad i Nynäshamn har under hela pandemin varit svårt, oftast har man fått åka långa sträckor för att få sin dos.

Annons

Annons

Första dosen fick jag åka till Älvsjö, flera av mina bekanta fick åka till Norrtälje eftersom det inte fanns lediga tider närmare på. När jag frågade på min vårdcentral, som jag visste hade satt upp extra utrymme för att klara många vaccinationer, fick jag svaret att de bara fick ca. 100 doser i veckan, och de gick ju snabbt åt. Då man är hänvisad att boka på ”Alltid öppet” var det enda ställe som just då var tillgängligt Älvsjö.

Andra dosen skulle vi få ett SMS om när vi kunde boka den, det fick jag aldrig, däremot var de så vänliga att de ringde mig från min vårdcentral att de hade möjlighet att ge mig den, jag skulle åka till Danmark på familjebesök och skulle vara fullvaccinerad för att komma in, det hade jag berättat för min läkare. Så den fick jag faktisk i Nynäshamn. Men att boka på ”Alltid Öppet” fanns bara tider på långt håll, närmast Haninge.

När det blev dags för tredje dosen var det igen så att närmaste var Haninge, ingen i Nynäshamn enligt ”Alltid öppet”. Samma sak när min son skulle ha sin andra och tredje dos det blev också Haninge, att han fick första dosen i Nynäshamn var tack vare ett återbud i sista minuten.

Speciellt med första dosen var det ju extremt viktigt, speciellt för oss över 70, att vi inte blev smittade och därför mer eller mindre hade förbud mot att resa kollektivt. Det var därför minst sagt märkligt att närmaste vaccinatör var Älvsjömässan.

Annons

Att det har varit olika turer om hur många doser man skall ta och hur lång tid det skall gå mellan dem, kan knappast lastas regeringen. Det har under hela perioden varit Folkhälsomyndigheten som har bestämt hur många doser och tiden mellan dessa. När jag har pratat med bekanta i andra landsändar har det lösts betydligt smidigare än här i Region Stockholm, här har det funnits gott om ställen att vaccinera sig i Stockholm, i kommunerna norr om Stockholm, men väldigt få i kommunerna söder om Stockholm, ju längre söderut desto sämre.

Annons

Om det nu skulle vara tider över i Nynäshamn är det ju tacksamt, när i stort alla har vaccinerats, men det hade ju varit betydligt roligare, om det hade gått att få alla vaccindoser i Nynäshamn utan att skulle åka kors och tvärs i regionen för att få dem. Det har känts märkligt att kunna läsa att mottagningar i Stockholm eller Danderyd har haft vaccin över som de har fått slänga på grund av utgångsdatum/ tid utan kylförvaring, när det samtidigt har varit helt omöjligt att boka en vaccintid här nere.

Så nej, Region Stockholm har absolut ingen orsak att slå sig för bröstet och skryta med att de har varit så duktiga till att organisera vaccineringen. Det har de inte, det har varit nära kaos det mesta av tiden.

Hans-Peter Stülten

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy