Kommunalrådet Mikael Persson (Liberalerna) lyfte nyligen i NP (1 februari 2022) att kommunen borde namnge någon lämplig plats efter paret Hjalmar Sjögren och Anna Nobel, vilka ägde Nynäs herrgård och med sina gruv- och oljepengar gjorde stora insatser för att grundlägga staden Nynäshamn.
Detta fick mig att haja till lite och göra en snabb genomgång av gatunamnen i kommunen. Förutom några mycket anonyma mansnamn (“Sturevägen”, “Luddes gränd”, osv), ett par fornnordiska gudar och någon enstaka kung visade det sig vara i princip bara Konsul Johnsons väg som fått sitt namn efter en enskild, igenkännbar person. Denna gata är namngiven efter industrimannen Axel Ax:son Johnson, paret Sjögren-Nobels efterträdare på Nynäs herrgård och grundaren av dåvarande Nynäs Petroleum. Det är illa att de enda kvinnorna som blivit ihågkomna bland våra gator är mytologiska figurer som Freja och Idun, faktiskt finns det i nuläget fler gator som är namngivna efter hästar än efter kvinnor, nämligen Baltzars väg uppe vid kyrkogården. Dessutom finns det alltså en tydlig övervikt bland dem som tillhört samhällets absoluta toppskikt.
Annons
Annons
Kommunalrådet har en poäng. Paret Sjögren-Nobel kan ha förtjänat sina namn på någon lämplig yta, de påverkade ändå vår historia i hög grad. Men ge i sådana fall också utrymme bland gator och torg för någon ur majoriteten av Nynäshamnsborna, de som gjort stora insatser för stadens och kommunens utveckling men som aldrig bott på en herrgård eller haft några oljepengar. Det går säkert att hitta åtskilliga sådana, både män och kvinnor, som ligger bortglömda i arkivens gömmor. Speciellt kvinnligt arbete har ofta varit “osynligt” historiskt sett, något vi borde råda bot på.
Om det nu nödvändigtvis ska vara någon kändis som får en gata namngiven efter sig – varför då inte vår stora arbetarförfattare, Moa Martinson? Hon som spenderade majoriteten av sitt liv på torpet Johannesdal i Sorunda och även ligger begravd just här i Nynäshamns kommun. Det finns gator och torg namngivna efter Moa i Norrköping, Eskilstuna och Stockholm, men inte här i Nynäshamn, där hon levde och verkade. Detta lyfte bland annat Lou-Lou Hillstad (Sorundanet) i NP redan förra året (17 mars 2021), och ett förslag på detta tema har under en tid legat under beredning hos Kultur- och fritidsavdelningen, Barn- och utbildningsförvaltningen, så det är ingen ny idé – men en god sådan.
Dock behövs mer än så, det räcker inte med “bara” Moa för att uppnå en balans i gatubilden. Låt kvinnorna och arbetarna ta sin plats i det offentliga rummet de också!
Anton Larsson, Vänsterpartiet Nynäshamn