Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
"Är ambulanssjukvården verkligen bättre än förr?"

Förr fanns två ambulanser på 11 000 invånare i Nynäshamn, skriver insändarskribenten.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Är ambulanssjukvården verkligen bättre i dag än förr för nynäshamnarna, frågar sig insändarskribenten. Arkivbild.

Annons

Ambulanssjukvården bättre nu än förr läser jag i tisdagens NP.

När taxi i Nynäs hade uppdraget av landstinget att utföra ambulanstransporter höll landstinget med två bilar, en dagbil 07.00 till 17.00 och en dygnsbil, då ca 11.000 invånare. Dessutom ägde taxi en egen ambulans som reservbil. När det uppstod behov nattetid utanför vårt område skickade man inte jourbilen utan ringde in folk att besätta en andra bil för att ha full beredskap hemikring.

Annons

Annons

Behovet blev aldrig jämt utspritt då som nu, så problem uppstod även då vi hade fler bilar att tillgå.

Exempel.

Började ett veckopass en fredag kl 17.00. Eftersom det var badsäsong i Nicksta skulle vi ha passning dagtid på taxi för att snabbt kunna hjälpa till vid behov. Nattpassen tillbringade man i respektive hem.

Det blev ingen körning på hela helgen.

"Putte", sjukvårdare och jag, förare skulle avgå dagpasset måndag kl 17.00. Vid ca kl 16.00, då inget hänt på tre dygn tänkte vi åka hem och tog i dörrhandtaget på ambulansen (hade plats för den hemma i mitt garage). Då ringde telefonen så dagbilen tog den transporten. Ingen idé att åka hem. Efter tio minuter kommer nästa larm som vi tar. När vi passerar Häringe möter vi Västerhaninges ambulans med full fart mot Nynäs, tre larm inom trettio minuter! Då är det svårt även med två bilar.

Med dåtidens bilar för ca 50 år sedan och vägen till "Serafen" genom Segersängskurvorna- Västerhaninge - Handen- Vega- Trångsund - Farsta tog det när det var bråttom och gick som fortast på ca 30 minuter, samma tid till Södertälje. Dit var vägen nästan som i dag.

Bengt Åhlander

(extraknäckte på ambulansen, taxi och deras bussar ca tio år)

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy