Annons

Annons

Annons

Debatt
"Oacceptabelt långa väntetider på ambulans"

Ett bättre system för ambulansstyrning leder till kortare utryckningstider för hela länet, skriver Gabriel Kroon (SD).

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Arkivbild: Yvonne Åsell / TT

Bild: TT

Annons

Nynäshamn har haft problem med tillgängligheten kring ambulanser, vilket Nynäshamns Posten tidigare rapporterat om. I ett fall fick ett barn med livshotande tillstånd vänta för länge innan hjälp kunde fås. Vid det specifika fallet låg den närmaste ambulansen 30 minuter bort och ingen tillgänglighet fanns inom kommunen. SOS Alarm skickar ofta ambulanser ”på passning” till Haninge, vilket stämde även vid denna incident.

Annons

Annons

Ambulanser ska vara närvarande inom hela regionen och det blir problematiskt när en kommun som Nynäshamn ibland lämnas utanför trots att de boende betalar skatt. Sjukvården i regionen ska vara jämlik oavsett var man bor. Den styrande regionmajoriteten måste ta större ansvar för att se till att ambulanser finns tillgängliga även i ytterkommuner.

Sverigedemokraterna vill se att Region Stockholm ska ta över larmtjänsten i egen regi. En förebild för detta är Uppsala som har ett mer välutvecklat beslutsstöd och med ett nära samarbete lyckats med att reducera onödiga överprioriteringar och utökat resurseffektiviteten för ambulanser utan att patientsäkerheten är hotad. Ett bättre system för ambulansstyrning leder till kortare utryckningstider för hela länet.

Gabriel Kroon

Gruppledare SD Region Stockholm

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan