Annons

Annons

Annons

Debatt
"Barn ska inte tvingas umgås med förövare"

Mikael Gustafsson skriver i en debattartikel att det är inte barns bästa att tvingas till umgänge med en våldsutövande pappa.

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Mikael Gustafsson är ledamot i styrelsen för Kvinno- och tjejjouren Pax, samt vice ordförande för Unizon.

Bild: Arkivbild

Annons

Den 8 mars var det Internationella kvinnodagen. Kvinno- och tjejjouren Pax vill därför lyfta ett allvarligt problem för våldsutsatta kvinnor och deras barn.

Enligt Barnkonventionen och svensk lag ska principen om barnets bästa gälla i alla frågor som rör barn. Samtidigt händer det hela tiden att pappor som döms för våld mot barn eller deras mammor får rätt till umgänge med barnen. Även Kvinnojouren Pax träffar dessa barn. Barn som tillsammans med sina mammor möter Pax anställda eller volontärer på grund av pappans våldsamheter. Det är barn som varken vill eller vågar träffa pappa.

Annons

Annons

För oss är detta obegripligt och oacceptabelt. Utifrån barnets bästa kan det inte vara rimligt att tvingas umgås med en våldsutövande pappa. Hur ska barnet kunna läka och känna trygghet i en sådan situation?

I socialtjänstlagen står det att barn som upplever våld i hemmet är brottsoffer. Det finns inga andra brottsoffer som samhället tvingar träffa sina förövare, än mindre leva tillsammans med dem. I vårdnadstvister förekommer det ofta uppgifter om våld mot mammor och barn. Men det som benämns som en tvist mellan föräldrar är ofta kriminella handlingar i form av våld och hot.

Ny lagreglering lyfter den här problematiken och vi vill därför att kommunen har med sig att:

• Gemensam vårdnad vid förekomst av våld är direkt livshotande och motsatsen till att se barnets, och kvinnors, bästa och rättigheter.

• Det är inte barns bästa att tvingas till umgänge med en våldsutövande pappa.

• Det är inte att skydda kvinnor mot våld att tvinga dem att skicka barn till pappor som hotar och förföljer dem.

Barn ska inte tvingas till umgänge med förövare. För att samhället ska beakta barns rättigheter måste umgänget ske frivilligt och på barnets egna villkor. Detta är att värna om barnets bästa.

Vi på kvinnojouren stöttar kvinnor och barn efter deras individuella behov. Vi delar gärna med oss av vår kunskap, erfarenhet och arbetssätt. Pax är de våldsutsatta kvinnornas och barnens röst.

Mikael Gustafsson, ledamot i styrelsen för Kvinno- och tjejjouren Pax, samt vice ordförande för Unizon

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan