Annons

Annons

Annons

Debatt
"Region Stockholm har världens näst bästa kollektivtrafik"

Den blågröna koalitionen i Region Stockholm skriver i en debattartikel om kommande investeringar i kollektivtrafiken.

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Kollektivtrafiken i Region Stockholm är högt rankad i en internationell jämförelse, skriver företrädare för den blågröna koalitionen i Region Stockholm.

Bild: Helene Skoglund

Annons

SL rankas som världens näst bästa kollektivtrafik, enligt den internationella kollektivtrafikorganisationen UITP. I år tog dessutom vår huvudstad guldplacering när världens storstäder rankades utifrån hur bra städernas mobilitet är. Särskilt kollektivtrafiken lyftes fram när Oliver Wyman Forum nyligen utnämnde vår huvudstad till världsetta.

Detta är kvitton över de hjälteinsatser kollektivtrafikens medarbetare har stått för i syfte att hålla kollektivtrafikens kärna fungerande genom tuffa tider i hela länet, från Nynäshamn till Norrtälje. Rekordhöga 85 procent av resenärerna stärker detta besked när de i undersökningar visar att de är nöjda med SL-trafiken.

Kollektivtrafiken som kärna måste dock utvecklas och så sker för fullt. Kommande tio år görs investeringar i kollektivtrafiken med över 80 miljarder kronor för att bland annat förverkliga bygget av 46 nya spårstationer, 6 mil nya spår och en fördubbling av kapaciteten mellan norra och södra länet. Varje dag sprängs nya tunnlar fram för att bana väg för framtidens tunnelbana.

Annons

Annons

Successivt introduceras nya tunnelbanetåg och helt nya tåg för Roslagsbanan införs redan i vår. Samtidigt investeras det i nya tåg till Saltsjöbanan och sker en rekordartad introduktion av elbussar i SL-trafiken. Minst 1000 elbussar ska trafikera gatorna i Stockholmsregionen till 2030 och målet är att hela bussflottan ska vara fullt elektrifierad till 2035. Vi bygger också ut sjötrafiken i regionen och leder omställningen mot en emissionsfri flotta.

Att Stockholm rankas i världstoppen är inte en självklarhet. Att vi har rekordhög punktlighet i kollektivtrafiken är heller ingen självklarhet. Arbetet för en hel, ren, snygg och trygg liksom robust och punktlig kollektivtrafik kräver dagligt fokus för att leverera bäst och mest kollektivtrafik för skattebetalarnas pengar.

Att ansvara för kärnuppdrag och samtidigt kunna höja blicken och planera för framtiden är det dock inte alla som klarar. Om vården och kollektivtrafiken i Stockholm ska klara av sina kärnuppdrag, då måste också stockholmarnas skattepengar börja användas rätt, konstaterade nyligen ett socialdemokratiskt oppositionsregionråd. Det är stora ord från ett parti som gång på gång presenterat budgetförslag där just kollektivtrafikens kärnuppdrag underfinansierats och nonchalans uppvisats för skattebetalarnas pengar.

Boende i Stockholms län som någonsin har satt en hushållsbudget vet att utgifter måste ha täckning. Annars blir det snart stora hål i familjekassan med konsekvenser både för vardagsliv och framtidsutsikter. Den förståelsen har det största oppositionspartiet i Region Stockholm gång på gång konstaterats sakna.

Annons

Socialdemokraternas budgetförslag genererar i år ett hål om uppemot 600-700 miljoner kronor för kollektivtrafiken, inkluderat ett direkt sparbeting på trafiken som körs med 115 miljoner kronor. Åren dessförinnan underfinansierade Socialdemokraterna ett förslag om utökad pendeltågstrafik till bland annat Nynäshamn med hissnande 70 miljarder kronor. 2017 missade Socialdemokraterna till och med att avsätta pengar till den för pendeltågsresenärerna helt avgörande Citybanan. Mönstret återkommer varje år.

Annons

Det största oppositionspartiet saknar trovärdighet vad gäller fokus på kärnuppdrag och användande av skattepengar. Än mindre lyckas man peka ut någon framtidsinriktning. Tvärtom mot att lyfta blicken för framtidens kollektivtrafik vill man vrida tillbaka klockan över 20 år och socialisera densamma. Följderna av detta skulle bli ett minskat trafikutbud, ökade kostnader för byråkrati och konsulter och ytterligare underskott. Även den pågående elektrifieringen av bussflottan hotas av socialiseringen.

Socialdemokraterna har som oppositionsparti mycket att bevisa för resenärerna och länets invånare. Partiet kan vare sig använda skattepengar rätt, värna om kärnuppdragen eller peka ut en framtidsriktning som inte går bakåt i tid. Det duger inte.  

Kristoffer Tamsons (M), trafiknämndens ordförande

Tomas Eriksson (MP), trafiknämndens vice ordförande

Michaela Haga (C), gruppledare

Sara Svanström (L), gruppledare

Karl Henriksson (KD), gruppledare

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan