Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
"Äldreomsorgen har gått igenom tuffa år"

Nynäshamns kommuns socialchef Marlen Terrell skriver i ett insändarsvar om den kommunala äldreomsorgen.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Marlen Terrell är socialchef på Nynäshamns kommun.

Bild: Kristina Laitinen

Annons

Svar på insändaren "Stort manfall visar på dålig arbetsmiljö i äldreomsorgen".

Först och främst vill jag beklaga att ni upplever de brister som ni beskriver inom äldreomsorgen. En god arbetsmiljö med förtroende för ledningen är oerhört viktiga frågor som alltid är på vår agenda. I den senaste medarbetarundersökningen framgår att 83 procent instämmer helt eller delvis i frågor som rör hur nöjda äldreomsorgens medarbetare är med ledarskapet. Det handlar bland annat om hjälp att prioritera, delaktighet och om chefen har ett respektfullt bemötande.

De senaste åren har varit tuffa för äldreomsorgen och pandemin har påverkat arbetet på många sätt. Medarbetarna inom äldreomsorgen har slitit hårt och gjort fantastiska insatser varje dag för att skydda våra äldre. Med stor försiktighet ser vi nu fram emot att lämna pandemin bakom oss så att vi kan fortsätta fokusera på utvecklingsfrågor. Det handlar bland annat om kompetensförsörjning och kvalitetsfrågor. Ett annat viktigt arbete är att fortsätta arbeta med värderingscoacher som handlar om medarbetare med ett extra ansvar att lyfta frågor som värderingar och bemötandefrågor i verksamheten. Vi förstärker även med en verksamhetsutvecklare som kommer arbeta för hela äldreomsorgen.

Annons

Annons

Ett stort arbete pågår även inom den kommunala hemtjänsten där en analys visar att det finns problem inom områdena arbetsmiljö, organisation och ekonomi. Sedan januari finns därför en tillfällig förändringsledare på plats som tillsammans med ansvarig chef och medarbetare ska genomföra den stora omstruktureringen i verksamheten. Eftersom hemtjänsten är en stor verksamhet kommer det ta tid innan förbättringsarbetet syns, men vi har stora förhoppningar om att komma tillrätta med de utmaningar som finns. Även inom hälso- och sjukvårdsverksamheten pågår ett utvecklingsarbete när det gäller kvaliteten men också att säkra upp patientsäkerheten. En stor utmaning är rekrytering av sjuksköterskor och enhetschef, där vi fortfarande inte nått helt i mål.

Avslutningsvis vill jag säga att alla vi som arbetar inom äldreomsorgen förstås i första hand är till för de personer som behöver stöd och hjälp. Enligt den senaste undersökningen där våra äldre betygsätter oss är 82 procent nöjda med sitt vård- och omsorgsboende och 92 procent känner att de blir bemötta på ett bra sätt på boendet. 94 procent är nöjda med hemtjänsten och hela 99 procent känner att de blir bemötta på ett bra sätt av hemtjänstpersonalen. Det här är ett jättefint resultat som vi är glada och stolta över.

Ni är alltid välkomna att vända er till mig direkt om ni har fler frågor eller synpunkter.

Marlen Terrell, socialchef i Nynäshamns kommun

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy