Annons

Annons

Annons

Debatt
"Självklart ska man kunna skriva högskoleprovet i Nynäshamn"

Socialdemokraterna riktar i en debattartikel kritik mot att det inte längre ska vara möjligt att göra Högskoleprovet i Nynäshamn.

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Högskoleprovet. Foto: Janerik Henriksson/TT

Bild: TT

Annons

Nynäshamns elever har även år 2021 sjunkande resultat för högskole-/universitetsbehörighet när de går ut ur gymnasiet. Det är oberoende av om man går i vårt eget gymnasium eller valt att pröva ett gymnasium utanför kommunen.

Då blir det naturligtvis viktigt att vi i näringslivs – och arbetsmarknadsnämnden skapar möjlighet att hjälpa eleverna till högre studier. Högre studier ger en större chans till att få arbete och i längden ett självständigt liv.

Annons

Annons

Vid senaste nämndsammanträdet meddelade man från förvaltningen att det inte ska genomföras några högskoleprov i nämndens regi. Vi fick inte heller information om det skulle ske i någon annans regi. Detta skulle bero på att man inte hade nog resurser inom gymnasiet att ta hand om administrationen kring högskoleprovet.

Alliansens företrädare reagerade inte alls på det mycket problematiska beskedet. Socialdemokraternas målsättning är alltid att ge människor möjlighet till ett självständigt liv. Ett viktigt instrument för att uppnå det är att få rätt stöd genom sin skolgång. Speciellt utifrån att bland kommunens samtliga elever som lämnade gymnasiet 2021, var det endast 42,7 procent som hade behörighet till högre studier (källa öppna jämförelser 2021).

Historiskt har vi med socialdemokratisk majoritet anordnat högskoleprovet i vår kommun. Självklart ska man kunna skriva högskoleprovet även detta år. Det är extra viktigt det här året med tanke på de sjunkande resultaten.

Vi uppmanar Alliansen att se till att ordna möjligheter och resurser att genomföra högskoleprovet inom vår kommun – om man nu menar allvar med satsningen på gymnasiet och högre studier.

Socialdemokraterna i näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan