Annons

Annons

Annons

Debatt
"Tillsammans kan vi bygga vår hembygd stark igen"

Oppositionsrådet Patrik Isestad (S) riktar i en debattartikel kritik mot den borgerliga alliansen.

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Patrik Isestad (S) är oppositionsråd i Nynäshamns kommun.

Bild: Kristina Laitinen

Annons

Aldrig tidigare har en alliansledning satsat så mycket pengar på valfläsk inför ett val. Moderaterna har samlat 35,5 mnkr i en ofördelad portmonnä som är direkt underställd den moderata partiledningen. När finurliga engångspaket levererar går välfärden med skola och omsorg på knäna.

Nyligen fick de 96 medarbetarna i hemtjänsten läsa i en debattartikel att hemtjänsten är på rätt väg. Slagorden står sig slätt när verkligheten gör sig påmind. Medarbetarna har under de 4 moderatledda åren fått kampanja på gator och torg för att deras arbetsplats inte ska säljas ut när hemtjänsten skulle privatiseras. De äldre som valt den kommunala hemtjänsten reagerade tillsammans med de anhöriga och medborgare där hemtjänstpersonalens kampanj fick moderaterna att backa från privatiseringsplanen.

Annons

Trots detta nederlag anser Moderaterna att hemtjänsten är på rätt väg.

Annons

När hemtjänsten tillslut fick vara kvar då den folkliga vreden blev för stor startades en hemtjänstutredning som skulle titta på hur hemtjänsten kunde stärkas och inte säljas. I anslutning till beslutet riktade Moderaterna besparingar och bara detta år ska hemtjänsten spara 2,6 miljoner kronor. Det är nästan lika mycket som det gratis gymkort moderatledaren med ett ordförandeförslag nyligen föreslog. Ett förslag som absolut kan vara bra med ett höjt engångsbelopp till friskvård.

Men om Moderaterna menar allvar med satsningen skulle friskvårdsbidraget höjas generellt och permanent. I Södertälje kommun lägger kommunen 3000 kr per medarbetare i friskvård permanent och årligen. Reformen moderaterna nu lägger i Nynäshamn är att beteckna som valfläsk.

Samtidigt som hemtjänstchefen nu ska öka trivseln på arbetsplatsen, minska sjukfrånvaron och öka kvalitén i omsorgen ska personalen och chefen också spara över 2,6 miljoner kronor. Ett omöjligt uppdrag och Socialdemokraterna lider med chefen, medarbetarna och de äldre som är behov av omsorg och en bra arbetsmiljö. Tacken för allt slit under pandemin är från moderatledningen att de ska spara mera.

Efter pandemin borde politiken oavsett ideologi och färg lärt sig något. För Socialdemokraterna har pandemin påvisat revor i välfärden och vi är fast beslutna att åtgärda bristerna. Det innebär att hemtjänsten behöver resurser att utföra sitt arbete. Besparingarna behöver omedelbart stoppas. Det är så vi garanterar en bra omsorg av de äldre och skapar en bra arbetsmiljö.

Annons

Nyligen fick kommunen ökade skatteintäkter med 14,5 miljoner kronor. Dessa pengar föreslog Socialdemokraterna att de oavkortat skulle användas till att höja skolpengen med 2 875 kronor per barn. Det är viktiga pengar för att öka kvaliteten och tillse att besparingarna i skolan ska upphöra. Besparingarna slår hårt på barnens utbildning och skolresultat.

Annons

Medarbetarna i skolan behöver fler kollegor och inte färre. Förslaget röstades ner av det moderatledda styret med hänvisning till att kommunen saknade pengar. Detta är givetvis inte sant. Det är viktigare för Moderaterna att värna valfläskportmonnän för att i panik försöka rädda sig kvar vid makten.

Panikbeslut och svag ledning med konsekvenser för välfärden är ett signum för de 4 borgerliga åren. Utan en gemensam politik har endast besparingar varit det som förenar de borgerliga partierna. Det som nu kallas att de är ”på rätt väg”.

Besparingarna på gymnasiet fortsätter och resultatet är demonstration av eleverna med massiv namninsamling att rädda sin skola med vaktmästaren som riskerar sparken och skollokaler som sägs upp. Aldrig tidigare har det varit så få sökande till gymnasiet med knappt 75 elever. Misslyckandet är bedövande och kommunen är inte på rätt väg.

Socialdemokraterna föreslog nyligen att sänka hyran för gymnasiet för att skapa resurser för gymnasiet att satsa på en bra utbildning för de unga. Förslaget ska snart avgöras i kommunstyrelsen men här har moderaterna meddelat att det inte finns pengar att satsa på utbildning. Den Socialdemokratiska reformen kostar lika mycket som Moderaternas gymkorts reform.

Annons

Socialdemokraterna har tagit fram en stark politik för en ny tid. Pandemin har gjort oss alla obönhörligt medveten om revorna i välfärden. Socialdemokraterna har därför tagit fram ett välfärdsprogram med en stark politik för hela kommunen. Skolan och omsorgen är där prioriterad. Inte med tomma ord, kastrullskrammel och valfläsk utan med konkreta satsningar på skolan och omsorgen.

Den socialdemokratiska uppmaningen är att upphöra med besparingar på skolan och omsorgen och att omedelbart skicka Moderaternas sparade pengar i valfläskportmonnän till välfärdens kärna. Barnen och våra äldre förtjänar bättre. Stoppa besparingarna i hemtjänsten, höj skolpengen och sänk hyran på gymnasiet så skolan kan utvecklas och inte avvecklas.

Patrik Isestad (S), oppositionsråd

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan