Annons

Annons

Annons

Debatt
"Alliansen vill orsaka oreda i en fungerande organisation"

Tony Nicander (V) och Tette Merio (V) skriver i en debattartikel om framtiden för den kommunala hemtjänsten.

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Tony Nicander (V) och Tette Merio (V). Foto: Privat

Annons

Replik på insändarna från Miljöpartiet (24 februari 2022) och Sverigedemokraterna (9 mars 2022).

MP och nu även SD vill mena att det är vi, Vänsterpartiet, som oroar medarbetare och brukare inom den kommunala hemtjänsten. Och detta genom att vi belyser det enligt oss reella, om än försökt dolda, faktum att den kommunala hemtjänstens verksamhet åter är i gungning.

Vad menar vi med det? Det vi tidigt identifierade är att alliansen valde att inte ta in en extern utredare, trots att det tydligt stod i direktivet som beslutades i socialnämnden angående utredning av vår kommunala hemtjänst.

Man valde i den interna utredningen att rikta blicken bort från alliansens politik och den underbudgetering som varit i kommunala hemtjänsten i åratal, för att istället skuldbelägga tjänstemän som jobbat lokalt med att hålla hemtjänstens verksamhet flytande och det med bravur och goda resultat, trots för liten ekonomi. Därefter pressar man förvaltningen att påbörja insatser med dyra konsulter utanför budget och utanför delegation, samt påbörjar en hel hög med andra insatser, före budgetjustering. Detta utan att riskbedöma eller samverka med lokala fackliga organisationerna.

Annons

Annons

Alliansens agerande, nu med stöd från SD, har lett till att den kommunala hemtjänstens personal får olika direktiv och massor med nya arbetsuppgifter skapas utan planering. Samtidigt som man utför dessa fördyrande åtgärder, så belägger man kommunala hemtjänsten med ett sparbeting på 2,6 miljoner, vilket i sig strider mot kommunallagens regler för god förvaltning av medborgarnas resurser.

Enligt vår bedömning är alliansens plan att skapa oreda i en fungerande organisation. Samtidigt som man drar på sig fördyrande kostnader som inte löser de problem med bland annat sjukfrånvaro, som var huvudtema när alliansen med iver och driv ville sälja ut vår kommunala hemtjänst under hösten 2020.

Vår konsekvensanalys är att när man väl skapat oreda och försämrade resultat hos brukarna och fördyrat hemtjänsten med mångmiljonbelopp – då kommer budskapet som ett brev på posten till medborgarna under 2023, om att utredning skett, förändringar gjorts, men inget har hjälpt och kommunala hemtjänsten kostar mer än någonsin, och därför är det dags att sälja till privata bolag.

Genom att underminera och fördyra den kommunala hemtjänsten och på så vis kunna visa på att den inte går ihop, hoppas man kunna få bort det enorma medborgarstöd om fanns när kommunala hemtjänsten räddades 2020, och på den vägen uppnå sitt ursprungliga mål, nämligen att sälja ut den.

Annons

Vi ser längre än näsan räcker och ser därför också förbi de ”lugnande” argument både MP och SD vill tona ned situationen genom. Att hålla berörda ”lyckligt ovetande” om hur allvarlig situationen är, enligt vår analys, är inte att hjälpa, tvärtom, det är att stjälpa.

Slutligen, så vad vill vi då? Gör om utredningen av vår fina kommunala hemtjänst med en extern utförare, som vi skrev i direktivet. Påbörja sedan planerade och organiserade åtgärder som finansierats i förväg och se på så vis till att stärka vår fantastiska kommunala hemtjänst för framtiden.

Tony Nicander (V), ledamot i socialnämnden, vice ordförande för Vänsterpartiet Nynäshamn

Tette Merio (V), ordförande för Vänsterpartiet Nynäshamn

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan