Annons

Annons

Annons

Läsartext
Forum för släktforskare var kvällens ämne

Viktoria Jonasson från Sveriges släktforskarförbund höll ett föredrag för Nynäshamns släktforskarförening.

Text

Detta är en läsartext.

Viktoria Jonasson, Sveriges släktforskarförbund. Foto: Privat

Annons

Den 8 mars träffades vi – cirka 25 av Nynäshamns släktforskarförenings medlemmar – i lokalen på Vikingavägen 15 i Nynäshamn för att gemensamt titta på ett digitalt föredrag. Det var Viktoria Jonasson från Sveriges släktforskarförbund från sin dator hemma visade och berättade om vad man kan hitta i hjälpforumet Anbytarforum, men också i övrigt på förbundets sajt Rötter.

Annons

Och det är inte lite. Viktoria fokuserade mest på att guida runt i Anbytarforum. Där kan man bland annat söka på släktnamn, orter, yrken, kända personer och på särskilda ämnen – som DNA-släktforskning, militaria och emigrantforskning.

Annons

Och den som ställer en fråga om något – om hjälp med att läsa ett knepigt ord i en husförhörslängd eller födelsebok till exempel – kan man ibland få svar riktigt snabbt.

- Jag vet flera erfarna släktforskare som startar dagen med att dricka en kopp kaffe och svara på frågor på Anbytarforum, sa Viktoria Jonasson.

Har någon annan vid ett tidigare tillfälle ställt frågor om den släkt man letar efter, kan man få mycket ny information. Och vem har inte några gamla bilder på personer eller byggnader som man inte har namnet på? På Anbytarforum kan man ha tur. Kanske någon känner igen platsen, eller till och med personen.

För att skriva och ställa frågor måste man ha skapat ett konto och vara inloggad – vilket är helt gratis – men för att bara läsa behövs inte det.

För frågor om metoder inom släktforskningen, datorprogram eller teknik finns särskilda avdelningar. Här kan man få svar på den grundläggande frågan ”Hur börjar jag?” men också hur man kan använda historiska kartor i sin släktforskning eller hur man exporterar en gedcomfil. In och botanisera alltså!

Helene Skoglund, Nynäshamns släktforskarförening

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan