Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
"Sam Westerholms bilder efterlyses"

Lotta Stegmar skriver i en insändare att Nynäshamns kommun måste ta reda på vad som har hänt med den konst i Vika skola som är skapad av Sam Westerholm.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Konstnären Sam Westerholm har skapat konstverk som tidigare fanns i Vika skola. Verken tycks nu vara försvunna.

Bild: Mårten Arvidsson

Annons

I Vika skolas bibliotek fanns konst av Sam Westerholm. En statyett av en tidigare skollärare samt ett antal inramade tusch- och blyertsteckningar av vikabor arbetande med olika moment i cementtillverkningen.

En kulturskatt, som kommunen köpt av Sam, och som har stort historiskt och konstnärligt värde. För att inte tala om dess känslomässiga värde för många vikabor.

Annons

År 2017 lades skolan ner och biblioteket tömdes av kommunen. Två år senare anordnades en fotoutställning om Stora Vika från tiden då cementfabriken var igång. Sam och ansvariga för utställningen kontaktade då kommunen för att även ställa ut teckningarna som skildrade vikabor i arbete på fabriken. Då visade det sig att bilderna inte stod att uppbringa! Kommunen hade ingen aning om vart de tagit vägen ...

Annons

I april i år ska en ny utvidgad utställning visas och återigen blev frågan om vart de inramade teckningarna tagit vägen aktuell. Det är en stor skandal att de är borta.

Jag vill därför uppmana kommunen att göra allt de kan för att hitta denna kulturskatt. Den tidigare ansvarige chefen för tömningen av biblioteket borde kontaktas och tillfrågas om vilka som stod för tömningen och vart konsten fördes.

Jag hoppas verkligen att kommunen tar denna uppmaning på allvar och söker rätt på de inramade teckningarna, så de kan visas upp på den nya utställningen. Med önskan om att detta kommer att ske och resultera i ett positivt besked från kommunen. Gärna här i NP.

Lotta Stegmar

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy