Annons

Annons

Annons

Debatt
"Stoppa den ryska gasen och oljan i Nynäshamn"

Vänsterpartiet riktar i en debattartikel kritik mot användande av olja och gas från Ryssland.

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Export av olja och gas gynnar Vladimir Putins krigiska regim, påtalar Vänsterpartiet.

Bild: TT

Annons

Den olagliga ryska invasionen av Ukraina, och alla de krigsbrott som Putinregimen just nu begår mot det ukrainska folket, är till stor del finansierat genom den ryska statens inkomster från den mycket lukrativa exporten av fossila energikällor; olja, gas, och kol. Europa har gjort sig beroende av denna i dubbel bemärkelse smutsiga handel, ett beroende som måste ta slut här och nu.

Annons

Svenska Hamnarbetarförbundet, som tidigare begärt att Sveriges regering ska ge tydliga direktiv i frågan, gick torsdagen den 17 mars ut med meddelande om blockad mot fartyg med kopplingar till Ryssland, samt de fartyg som fraktar gods från Ryssland. Fackförbundets medlemmar tog därmed sitt samhällsansvar, i solidaritet med det ukrainska folket, för att stoppa flödet av blodspengar in i den ryska krigskassan.

Annons

Fredagen den 18 mars ankom det nederländskt flaggade fartyget Coral Energice från den ryska hamnen Vysotsk till Nynäshamn, med en last av flytande naturgas (LNG). Skeppet kom hit till staden för att här pumpa över sin last av fossilgas till det finska energibolaget Gasum, som enligt SVT säger att man kommer fortsätta handla med Ryssland så länge gasen inte är belagd med direkta sanktioner. Man ville heller inte avslöja hur mycket gas det rörde sig om och var dess slutdestination var. Bland företagets kunder på den svenska marknaden finns dock bland annat ståljätten SSAB och rederiet Destination Gotland.

Att denna handel fortgår i Nynäshamn är en skamfläck för staden. Samtidigt som vi tar emot en strid ström av ukrainska flyktingar via Polenfärjan så bidrar våra hamnanläggningar till att kriget som drivit dem på flykt kan fortsätta. Nynas AB tog tidigt beslutet om att sluta importera rysk olja till sitt raffinaderi här i Nynäshamn; nu är det dags för samtliga övriga aktörer att ta samma beslut. Det är det enda rätta.

Anton Larsson, medlem, Vänsterpartiet Nynäshamn

Annons

Bernt Månsson, gruppledare, Vänsterpartiet Nynäshamn

Tette Merio, ordförande, Vänsterpartiet Nynäshamn

Tony Nicander, vice ordförande, Vänsterpartiet Nynäshamn

Annons

Bodil Ekholm, styrelseledamot, Vänsterpartiet Nynäshamn

Emil Fernström, styrelseledamot, Vänsterpartiet Nynäshamn

Bengt Dahlby, styrelseledamot, Vänsterpartiet Nynäshamn

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan