Annons

Annons

Annons

Debatt
"Hyresgästföreningen straffar oss med tvångsnedläggning – efter falska anklagelser"

Barbro Gard Wihlén och Göran Harwing Krååk riktar i en debattartikel kritik mot Hyresgästföreningen i Nynäshamn.

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Barbro Gard Wihlén.

Bild: Helene Skoglund

Annons

Öppet brev till Nynäshamns hyresgästförenings styrelse.

Det har förekommit reklam från hyresgästernas rikstäckande förening gällande medlemskap i föreningen. Medlemskap innebär förmåner, juridisk hjälp och gemenskap i det område där du bor om det finns lokal förening i bostadsområdet. Om inte, är föreningen villig att bistå med hjälp att starta en förening om du är villig att åta dig uppdrag i en styrelse.

Tydligen är det svårt att engagera människor. På nära håll i vår kommun har lokala avdelningar lagts ner då viljan att ställa upp som styrelsemedlem saknas.

Bergsvägen här i Ösmo har varit utan förening sedan lång tid, Torgvägen var nedlagd, återuppstod och är åter nedlagd. Centrala Sorunda har saknat förening under några år.

Annons

Nu är även en livskraftig förening i Ösmo nedlagd, LH Musköten, sedan några veckor tillbaka. Inte på grund av ointresse hos en livaktig förening och dess åtta styrelsemedlemmar, utan av fyra personer i styrelsen för HGF Nynäshamn. Orsaken är enligt beslut, efter den tjänstgörande ordförandens förslag, att stänga ner Lokala Hyresgästföreningen Musköten. Detta enligt skriftligt meddelande som gått ut till den avsatta styrelsen i LH Musköten, AB Balder (vars vd inte fått meddelandet när jag kontaktade honom) samt den regionala styrelsen i Stockholm, som skall inbjudas till oss i Musköten för diskussion om moral, etik och penningars handhavande i en förening.

Annons

Anledningen till beslutet är samarbetssvårigheter och en otydlighet om Lokala Hyresgästföreningen Musköten efterlever Hyresgästföreningens stadgar och etiska regler.

Tydligen svider det rejält i skinnet på styrelsen i Nynäshamn, att jag – Barbro – som ordförande och övriga i LH Muskötens styrelse inte accepterade en beskyllning om att kollektivt ha uttalat oss rasistiskt. Att vi inte kollektivt kunde be om ursäkt för något som vi inte hade sagt.

I vårt bostadsområde bor cirka 300 familjer. Av dessa är 108 personer medlemmar i Hyresgästföreningen. Medlemsavgiften är 85 kronor i månaden, den högsta medlemsavgift jag genom åren betalat till en förening.

När föreningen nu lades ner hade vi ett sparkapital 43 019 kronor, som spärrades av dessa fyra medlemmar i HGF Nynäshamn. Dessa pengar på vårt konto skulle under innevarande år gå till följande:

1. Vårstädning av området och blomplantering i lådor samt efterföljande grillning och kaffe med hembakat dopp.

Annons

2. Utflykt med buss för hugade och främst barnfamiljer till attraktiv djurpark eller dylikt turistmål.

3. Bouleturnering och grillning, vid för ändamålet av AB Balder iordningställd plats inom området.

4. Matkultur med deltagare från olika kulturer inom området skulle starta med mig och en muslimsk kvinna från Marocko som initiativtagare. Hon kom till LH Muskötens surströmmingsfest hos mig, för att skapa kontakt med svenska kvinnor. Efter denna luktande fest hos mig bjöd hon på marockansk middag några veckor senare.

Annons

5. Räkfrossa i lokalen (som har blivit otillgänglig och låst efter uppmaning och avhämtning av nycklar som tydligen förvaras i Nynäshamn, därmed kan ingen boende erhålla en billig lokal för familjehögtidsfirande).

6. Två bostadsmöten med dialog för att få kännedom om hyresvärdens framtida planer samt som hyresgäst påtala brister och önskemål.

7. Före julhelgen har vi alltid haft en försmak av julen med hemlagade köttbullar med mera, dit hugade hyresgäster kommit för gemytlig samvaro.

Nu är vår förhoppning att ni fyra, ni som lagt ner vår förening med icke närvarande ordförandes förmodade erkännande, åtar er dessa aktiviteters genomförande till fromma för oss som betalar medlemsavgift till föreningen. Ni skall ombesörja att våra sparade pengar och blivande verksamhetsmedel kommer till vettig användning och inte spenderas, som hos en annan föreningar, på lyxinköp och onödiga aktiviteter som Ålandskryssningar, bjudresor åt anhöriga med mera.

Barbro Gard Wihlén, f.d ordförande under 10 år plus de två sista pandemiåren

Göran Harwing Krååk, kassaförvaltare i LH Musköten sedan cirka 18 år

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan