Annons

Annons

Annons

Debatt
"Nynäshamn behöver en näringslivsansvarig – på riktigt"

Företagarna i Nynäshamn riktar i en debattartikel kritik mot att Nynäshamns kommuns framtidsplaner gällande en näringslivschef, anser organisationen Företagarna.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Nynäshamns kommun tänker fel när en ny näringslivschef, anser organisationen Företagarna.

Bild: Arkivbild

Annons

Nynäshamns kommun har utlyst en ny tjänst med titeln ”Förvaltningschef Näringsliv och arbetsmarknad, tillika näringslivschef”. Det är enligt Företagarna Nynäshamn en allt för spretig tjänst som riskerar att devalvera ansvaret för den viktiga näringslivsutvecklingen i kommunen.

Företagsklimatet i Nynäshamns kommun rankas enligt Svenskt Näringslivs senaste företagarenkät på plats 262 av Sveriges 290 kommuner, vilket innebär ett tapp på 43 placeringar. Det är med god marginal lägst placering av alla kommuner i Stockholms län. Inom området service och bemötande hamnar Nynäshamn på plats 271 – och när det kommer till dialogen mellan företag och kommunen är det endast sex kommuner i hela landet som får lägre betyg av de lokala företagen.

Annons

Vi i Företagarna Nynäshamn önskar inget hellre än att Nynäshamn ska bli en blomstrande kommun att driva företag i, att tidningar ska skriva spaltmeter om att kommunen ännu en gång toppar olika rankinglistor över företagsklimatet, och att kommunalråd från hela Sverige – men även från utlandet – ska besöka kommunen för att lära av våra goda arbetssätt. Men det är, för att uttrycka sig milt, en lång bit kvar tills vi är där.

Annons

Det finns många eldsjälar anställda av kommunen som verkligen vill skapa en förändring och som varje dag strävar efter att uppnå det övergripande kommunmålet, som säger att ”Nynäshamn är en levande kommun med framåtanda och goda förutsättningar för företag att växa och skapa nya arbetstillfällen”. En hel del går åt rätt håll, annat gör det inte.

Vi i Företagarna Nynäshamn ser med oro på att kommunledningen i praktiken vill avskaffa rollen som näringslivschef och i stället skapa en ny allt för spretig roll, där näringslivschefen även ska vara förvaltningschef för hela arbetsmarknadsområdet med personalansvar för 160 medarbetare. Vi ser en stor risk att det vid varje tillfälle kommer bli en prioriteringsfråga kring vilket område som ska få fokus.

Nynäshamns kommun har ett enormt behov av nya etableringar av företag, där verksamhetsmark kan frigöras och där ansökan hanteras skyndsamt och effektivt. Vi menar att om detta ska vara möjligt behövs en dedikerad person på kommunen med en ordentlig kompetens och som endast jobbar med näringslivsfrågor.

För att Nynäshamn ska kunna fortsätta utvecklas är det helt avgörande att vi har ett livskraftigt näringsliv med fler växande företag, som kan anställa och på så sätt öka antalet skattekronor till vår gemensamma välfärd. Alla som arbetar i kommunhuset behöver förstå näringslivets betydelse för jobb och tillväxt – och inte minst hur beroende Nynäshamn är av de mindre företagen. 35 procent av kommunens skatteintäkter – eller 450 miljoner kronor varje år – kommer från företag med under 50 anställda, vilket kan jämföras med 18 procent från de större företagen. 4 400 personer i Nynäshamn går varje dag till jobbet i ett mindre företag. Tänk vilka möjligheter som hade uppstått om alla dessa företag hade kunnat växa med ytterligare en medarbetare!

Annons

Annons

Företagarna i Nynäshamn har under flera år jobbat hårt för att kommunen ska få en näringslivschef. Nu är känslan bland lokala företagare i stället att kommunen backar utvecklingen, vilket ger helt fel signaler till näringslivet. Det är något som Nynäshamns kommun verkligen inte har råd med.

Vi hoppas att kommunledningen nu tar sitt förnuft till fånga och ser till att vi på riktigt får en renodlad näringslivsansvarig i kommunen med ett starkt mandat att göra det enklare att etablera och driva företag i hela vår fantastiska kommun.

Christer Otterström, ordförande Företagarna Nynäshamn

Annika Dahlberg Företagarna Nynäshamn

Christoffer Nilsson, Företagarna Nynäshamn

Daniel Svensson, Företagarna Nynäshamn

Emma Rogers, Företagarna Nynäshamn

Jonas Holm, Företagarna Nynäshamn

Linda Krumlinde, Företagarna Nynäshamn

Thomas Byström, regionchef, Företagarna Stockholms län

Pontus Lindström, expert lokalt företagsklimat, Företagarna

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan