Annons

Annons

Annons

Debatt
"Ja – kommunen har mycket att förbättra"

Kommunalrådet Harry Bouveng (M) skriver i ett debattsvar om att Nynäshamns kommun behöver förbättra sitt arbete inom flera olika områden.

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Kommunalrådet Harry Bouveng (M).

Bild: Kristina Laitinen

Annons

Kommentar till insändare av signaturen Maja i NP 15 mars.

Tack Maja för att du hjälper till att sätta fingret på det faktum, att kommunen inte är perfekt och att det finns mycket som kan förbättras. Så är det och så kommer det med största sannolikhet alltid att vara, det ligger helt enkelt i grunduppdraget för kommunen att ständigt sträva efter att bli bättre och effektivare i leveransen av våra välfärdstjänster. Och visst blir det även bättre.

Du nämner dålig ekonomi som en faktor, men där levererar kommunen en vinst för 2021 på 107 miljoner kronor. Året innan låg vinsten på 96 miljoner kronor och det gör vi med utan de skattehöjningar som Socialdemokraterna förespråkar.

Man kan tycka att kommuner kanske inte ska gå med vinst, men för att kommunen ska kunna investera i till exempel nya skolbyggnader (där vi i år 2022 faktiskt påbörjar byggandet av två stycken), behöver vi redovisa vinster, så att vi inte tvingas låna till hela byggkostnaden.

Annons

Annons

Även för att öka tempot i underhållet av våra gator, vägar, gång- och cykelbanor behövs ordning och reda i ekonomin och ekonomiska reserver för att möta oförutsedda kostnader och vi har även pensionskostnader att ta höjd för.

För oss i Alliansen är det viktigt att vi har kontroll över ekonomin och har därför infört tydligare ekonomiska riktlinjer för alla att följa. Vi investerar som sällan förr, för att både bygga nytt men samtidigt även komma ikapp med det sedan många år eftersatta fastighetsunderhållet.

Man kan som du ha synpunkter på varför det debiteras kostnader förvaltningar emellan, som exempelvis hyror för nyttjade lokaler, men erfarenheten visar att det behövs ett system som tydliggör vad man faktiskt använder och att man även betalar för detta. Att inte ha kontroll på dessa kostnader innebär faktiskt att man inte har kontroll, vilket när det gäller ekonomi, men även avseende annat inte är att rekommendera.

Du pekar även på konsultkostnader, där man först måste konstatera att konsulter faktiskt behövs, då viss kompetens normalt sett inte finns i den normala organisationen. När man till exempel bygger en ny skola, vilket vi nu gör för första gången på mycket lång tid, har vi inte all nödvändig kompetens anställd och behöver då ta in konsulter för dessa speciella objekt och för en kortare period. Att anställa i sådana fall är avsevärt dyrare på sikt. Däremot ska konsulter användas restriktivt och vi har även lyckats sänka dessa kostnader jämfört med tidigare liksom för kurser och konferenser.

Det är verkligen inte perfekt och förbättringar måste ske varje dag – men vi är på rätt väg.

Harry Bouveng (M), kommunstyrelsens ordförande

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan