Annons

Annons

Annons

Debatt
"Uteblivet högskoleprov är inte nämndens fel"

Kommunalrådet Mikael Persson (L) skriver i ett debattsvar om avsaknaden av möjlighet att göra högskoleprovet i Nynäshamn.

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det är inte längre möjligt att skriva högskoleprovet i Nynäshamn. Foto: Gunnar Lundmark/TT

Bild: TT

Annons

Svar till Socialdemokraterna i näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden.

I Nynäshamns kommun har en lägre andel av invånarna eftergymnasial utbildning än i resten av Stockholms län. Vi ser nu en snabb omvandling av arbetsmarknaden där kravet på högre utbildning skärps. Därför delar jag socialdemokraternas ambition att uppmuntra fler att ta sig an högre studier.

Annons

Jag är därför väldigt stolt över att vi skapat Campus Nynäshamn, kommunens lärcenter, där vi bara de senaste åren startat fem nya yrkeshögskoleutbildningar och en högskoleutbildning i samarbete med Karlstads universitet.

Annons

Vi för också diskussion med andra högskolor och hoppas kunna starta fler högskoleutbildningar i Nynäshamn framöver. Att kunna studera på hemmaplan sänker tröskeln för den som normalt inte tänker tanken att plugga vidare.

I sin iver att ta snabba politiska poäng anklagar Socialdemokraterna mig för att ”nämnden inte arrangerar något högskoleprov i Nynäshamn i maj”. Men där gick det nog lite väl snabbt. Det är inte nämnden, eller ens kommunen, som ansvarar för högskoleprovet, utan den statliga myndigheten Universitets- och högskolerådet (UHR).

I Stockholms län har UHR utsett Stockholms universitet som regional arrangör av provet. Vilka lokaler som kommer i fråga avgörs av hur deltagarna fördelar sig geografiskt i länet vid varje provtillfälle. Nynäshamns gymnasium tillfrågades och erbjöd en lokal med tillhörande tekniker, men valdes inte som provlokal denna gång.

Jag skulle gärna se att högskoleprovet genomfördes i Nynäshamn varje gång och kommer att jobba för det, men det är tyvärr inte jag som bestämmer i slutänden. Det är en fråga för UHR och Stockholms universitet. Men vill Socialdemokraterna ändå rikta politisk kritik mot någon så vänd er i så fall till utbildningsminister Anna Ekström (S) som har det politiska ansvaret för högskoleprovet.

Mikael Persson (L), kommunalråd och ordförande i näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan