Annons

Annons

Annons

Debatt
"Det behövs ett nytt äldreboende i Sorunda"

Bernt Wåhleman (L) skriver i en debattartikel om behovet av ett nytt äldreboende i Sorunda.

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Ett nytt äldreboende behövs i Sorunda, menar Bernt Wåhleman (L).

Bild: Helene Skoglund

Annons

Det pågår en påtaglig uppladdning inför kommande val. Det ena utspelet efter det andra avlöser varandra. Inte minst handlar det om Socialdemokraternas agerande i vår kommun. Det är ett självklart agerande av ett oppositionsparti. Men om man lägger samman allt som man vill satsa på är det lätt att inse att det inte är möjligt inom de ekonomiska ramar som Nynäshamn för närvarande förfogar över.

För att kunna förverkliga inte minst alla nybyggnationer av skolor som finns på agendan kommer inte nuvarande ekonomiska resurser att räcka till. Dels måste skulderna öka men för att kunna genomföra alla projekt kommer betydande skattehöjningar bli nödvändiga. Dessutom innebär den politiska verkligheten att Socialdemokraterna måste bilda en majoritet tillsammans med troligtvis flera andra partier. Vilka partier det gäller borde vara ett krav att informera om innan valdagen.

Annons

Annons

Men det finns också en annan del av kommunens ”välfärdsansvar” som ingen ännu i någon debattartikel uppmärksammat. Under många år och även under den tid L regerade tillsammans med S har man lyft frågan om serviceboende för äldre. Där har i princip beslut tagits om ett nytt äldreboende i Nynäshamn, Det har också lovats att det skulle byggas så kallat ”trygghetsboende”, men trots många ord har ännu inte något sådant kommit till stånd.

Eftersom jag sedan ett antal år bor i Sorunda vill jag lyfta en annan fråga, nämligen behovet av ett helt nytt äldreboende i Sorunda. För att tydliggöra hur jag tänker vill jag ta ett exempel från vår grannkommun Botkyrka där jag bodde under åren 1965–2007 och under större delen av den tiden var aktiv i kommunalpolitiken.

I slutet av 1960-talet byggdes ett då modernt äldreboende i Tumba, Allégården. För några år sedan konstaterade man att det inte svarade upp mot dagens standard på denna form av boende för kommunens äldre. Därför rev man Allégården och byggde ett nytt serviceboende anpassat till dagens krav. Detta invigdes för ett par år sedan. Ett som jag tycker föredömligt agerande.

Sunnerbo äldreboende byggdes 1964 alltså några år tidigare än det äldreboende jag refererar till. Visserligen har man under åren vid ett tillfälle byggt till Sunnerbo och dessutom genomfört nödvändiga renoveringar. Men i princip har Sunnerbo den standard som gällde på 1960-talet. Därför vill jag hävda att det är hög tid att ett helt nytt äldreboende byggs i Sorunda för att vi äldre som bor i kommundelen skall få tillgång till ett boende som svarar mot dagens krav.

Det är alltså inte bara nya skolor som behöver byggas utan det finns också ett stort och angeläget behov av nya boende för vår kommuns ”årsrika” invånare.

Bernt Wåhleman (L)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan