Annons

Annons

Annons

Debatt
"Kollektivtrafiken behöver resurser – men M hanterar dem oansvarigt"

Oppositionsregionrådet Jens Sjöström (S) skriver i en debattartikel om behovet av resurser till kollektivtrafiken i Region Stockholm.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Bussens framkomlighet ska stärkas, busstrafiken i Nynäshamn ska öka", skriver Socialdemokraterna.

Bild: Kristina Laitinen

Annons

I en debattartikel (9/3 -22) anklagar företrädare för det moderatledda styret i Region Stockholm oss socialdemokrater för att inte vara trovärdiga vad gäller användandet av stockholmarnas skattepengar. Det är ett häpnadsväckande påstående och man kan undra om det är Moderaternas strategi att anklaga andra för det de själva är skyldiga till.

Moderaterna har styrt regionen i 16 år och gång på gång har stockholmarna nåtts av rubriker om hur kostnaderna skenar i olika kollektivtrafikprojekt i Region Stockholm. Tvärbanans nya dragning till Kista har blivit nästan en miljard dyrare. Man betalade ut en bonus på 24 miljoner kronor till företaget MTR som kör tunnelbanan. En bonus som företaget fick för att de hade kört trafik enligt avtal. Kostnaderna för konsulter på trafikförvaltningen i Region Stockholm skenar.

Annons

Annons

Samtidigt tvingades Region Stockholms skattebetalare betala 665 miljoner kronor efter att SL olovligt brutit ett avtal med företaget som skulle byta ut signalsystemet på tunnelbanans röda linje. Det blev inget nytt signalsystem, däremot en saftig nota till skattebetalarna. Alla de här exemplen är också hämtade från ett enda år, 2021. Moderaterna har till råga på allt vägrat att tillsätta oberoende granskningar av skandalerna.

Stockholmsregionen behöver ha en kollektivtrafik som fungerar för alla, från Norrtälje till Nynäshamn och från Värmdö till Upplands Bro. Bussens framkomlighet ska stärkas, busstrafiken i Nynäshamn ska öka, kollektivtrafiken ska finnas där när du behöver den och tillgängligheten ska vara hög.

Detta ställer höga krav på god ekonomisk hushållning och att biljettintäkter tillsammans med skatteintäkter användas ändamålsenligt. Vi socialdemokrater är beredda på att ta ansvar för kollektivtrafikens fortsatta utveckling.

Moderaterna har gång på gång visat att de inte kan förvalta skattebetalarnas pengar på bästa sätt. Kristoffer Tamsons borde fokusera mer på att laga hålen i sina fickor än att anklaga oppositionen för att vara oansvarig.

Jens Sjöström (S), oppositionsregionråd med ansvar för trafikfrågor

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan