Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
"Hjälp oss att öka trafiksäkerheten för våra elever"

Miljöpartiet skriver i en insändare om behovet av säkra skolvägar i Nynäshamns kommun.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Det behövs bra gång- och cykelvägar, så att eleverna kan ta sig till skolan på ett trafiksäkert sätt, framhåller Miljöpartiet. Foto: Jack Mikrut/TT

Bild: TT

Annons

På skolorna i Nynäshamn har vi elever som vill vara med och påverka i frågor som berör dem själva och samhället i stort. Medvetna och handlingskraftiga barn och unga ger oss hopp om en ljusare framtid. I den värld vi lever i idag märker vi att den demokratiska fostran av våra barn och unga blir allt viktigare.

En lokal fråga som många elever engagerat sig i är säkrare gång- och cykelvägar till och från skolan. Elever har gjort egna undersökningar och redovisar där att upp till 25 procent av deras kamrater blir skjutsade med bil, trots att de bor i skolans närområde. Detta är något de skulle vilja ändra på. De lyfter här fram de globala målen i Agenda 2030 med god hälsa, samt hållbara städer och samhällen som något att arbeta för i Nynäshamn.

Annons

Vi i Miljöpartiet stödjer kommunens elever helhjärtat i deras engagemang och vi arbetar hårt för att nå framgång i frågan om säkrare skolvägar. Ett snabbt sätt att få till säkrare skolvägar är naturligtvis att biltrafiken minskar. I tätorterna är detta möjligt om barnen promenerar eller cyklar i större utsträckning. Även kollektiva resor är naturligtvis en hållbar lösning. För elever som bor efter väg 225 är en säker väg till och från busshållplatserna en förutsättning för de som vill komma till skolan med buss.

Annons

Som läget är nu medför det en olycks- och hälsorisk vid flera skolor med den trängsel som uppstår vid lämning och hämtning med bil. Med fler elever som går eller cyklar får vi också piggare och friskare barn till lektionerna.

Forskningen visar klart att fysisk aktivitet stimulerar inlärningen och ökar välmåendet. Barn som går eller cyklar till skolan får också ökad chans att knyta sociala kontakter med varandra.

Miljöpartiet kommer att göra allt vad vi kan för att utbyggnaden och upprustningen av våra gång- och cykelvägar skyndas på. Det är hög tid att minska vårt oljeberoende genom att vi kräver den säkerhet och det utrymme som cyklister och gångtrafikanter behöver.

Vi lovordar samtidigt det betydelsefulla arbete som våra skolors personal och elever lägger ner på miljöcertifiering genom projektet Grön Flagg. Fler krav och initiativ för ett trevligare, friskare och mer hållbart Nynäshamn lär komma härifrån.

Tillsammans kan vi alla bidra till en ljusare framtid.

Kerstin Andersson, ordförande Miljöpartiet Nynäshamn

Emma Solander, gruppledare samt ledamot i barn- och utbildningsnämnden

Lennart Thunqvist, ledamot i samhällsbyggnadsnämnden

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy