Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
"Näringslivschefen får ett historiskt starkt mandat"

Harry Bouveng (M) och Mikael Persson (L) skriver i ett insändarsvar om hur kommunens nya näringslivschef ska jobba.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Uppdraget för politikerna i nämnden och tjänstepersonerna i förvaltningen är att kraftsamla kring frågor som främjar ett näringsliv som genererar tillväxt", skriver Harry Bouveng (M) och Mikael Persson (L).

Bild: Arkivbild, Carina Albin

Annons

Nynäshamns kommun ska vara en serviceorganisation för medborgare och företag. För att utvecklas på det området krävs ett starkt politiskt fokus på näringslivsfrågor och därför bildades 2021 näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden. Uppdraget för politikerna i nämnden och tjänstepersonerna i förvaltningen är att kraftsamla kring frågor som främjar ett näringsliv som genererar tillväxt, stärkt kompetens som matchar arbetsmarknadens behov samt ökad sysselsättning och minskad arbetslöshet.

Den nya organisationen har till stor del blivit en framgång, men vi ser också utvecklingsmöjligheter. En viktig sådan är att stärka näringslivschefens roll i kommunens organisation, genom att näringslivschefen blir ansvarig för en egen förvaltning. Som en av fem förvaltningschefer kommer näringslivschefen att sitta med i kommunens ledningsgrupp och vara direkt underställd kommundirektören.

Annons

Annons

Företagarna Nynäshamn uttryckte i en insändare oro för att näringslivschefen nu får ett för brett uppdrag. De förespråkar en mer renodlad näringslivsansvarig som inte är förvaltningschef.

Innan vi skrev det här debattsvaret så valde vi att träffa Företagarna för att resonera. Kommunens utveckling stärks av en direkt och öppen dialog.

Vi är helt överens med Företagarna om behovet av att stärka företagsklimatet i kommunen och vad vi behöver prioritera för att nå dit: En god dialog mellan näringslivet och kommunen, ett fokuserat arbete för nya företagsetableringar och en långsiktig strategi för mer verksamhetsmark. Att främja ett gott företagsklimat är dessutom en fråga som det råder en bred politisk samsyn kring.

Det är just för att få mer inflytande, kraft och kontinuitet i dessa viktiga frågor som vi tycker att näringslivschefens roll behöver stärkas:

Inflytande. Genom att ha en egen förvaltning och vara direkt underställd kommundirektören får den nya näringslivschefen det starkaste mandatet en näringslivschef i Nynäshamn kommun hittills haft att driva och samordna näringslivsfrågor i kommunens ledningsgrupp. Det kommer att göra skillnad.

Kraft. Med en egen nämnd och förvaltning har näringslivschefen förmåga att faktiskt själv åstadkomma förändring, inte bara vara en ”blåslampa” i organisationen. Näringslivschefen får en egen ledningsgrupp där chefen för näringslivsavdelningen blir en viktig förstärkning i näringslivsarbetet.

Annons

Kontinuitet. För att näringslivsarbetet ska bli livskraftigt över tid så är det viktigt att det finns en förvaltningsstruktur och rutiner runt näringslivschefen så att det goda arbete som görs också lever vidare och utvecklas den dag som näringslivschefen går vidare till ett annat jobb och en ny tillträder.

Slutligen vill vi lyfta ett tack till alla som engagerar sig i kommunens näringslivsfrågor. Det är vi tillsammans, Företagarna och övriga organisationer och framförallt alla företagare som kan driva förändring och utvecklingen framåt.

Harry Bouveng (M), ordförande, kommunstyrelsen

Mikael Persson (L), ordförande, näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy