Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
"S kräver att beslutet om inställt högskoleprov rivs upp"

Socialdemokraterna riktar i en insändare kritik mot den styrande borgerliga alliansen i frågan om möjligheten att skriva högskoleprov i Nynäshamn.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Högskoleprovet. Foto: Henrik Montgomery/TT

Bild: TT

Annons

Svar på Mikael Perssons (L) insändare om högskoleprovet.

Socialdemokraterna vill på nytt tydliggöra att högskoleprovet ska kunna genomföras inom kommunen. Vi anser att det är nämndens uppgift att ge bästa stöd till de elever unga som äldre som vill kvalificera sig till högre studier.

Det som nu har hänt och som näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden fått tydligt svar på är att Nynäshamns kommun fått en förfrågan/erbjudande om att som vanligt erbjuda högskoleprovet i gymnasiets lokaler. Gymnasiets lokaler har speciella möjligheter att förvara provet säkert innan det ska genomföras.

Annons

Annons

Förvaltningen har tackat nej på grund av att man inte har de personella resurser som efterfrågas. Socialdemokraterna förutsätter att näringslivs- och arbetsmarknadsnämndens ordförande har en löpande kontakt med förvaltningen för att kunna stödja förvaltningen på bästa sätt.

Vår kritik mot Alliansen i nämnden är att man inte säkerställt att högskoleprovet kan genomföras inom kommunen även i år. I ett olyckligt förlopp kan det innebära att vi inte får förfrågan vid nästa tillfälle.

Vi uppfattar att Alliansen har varit alltför passiv i denna fråga och inte tagit sitt ansvar. Det grundar sig i vår genuina oro kring de sjunkande resultaten för universitets- och högskolebehörighet under de senaste åren.

Socialdemokraterna anser att näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden behöver göra satsningar nu och inte bara vänta in utredningar som kan ge resultat först om ett år eller senare! De orättvisa beskyllningar Mikael Persson ger uttryck för väljer vi att inte besvara.

Socialdemokraterna har lagt konkreta förslag:

Starta en ungdomsverksamhet/ungdomsakademi i ett nära samarbete med lärare och elever redan år 2022 så att fler får möjlighet klara gymnasieskolan med bra betyg. Vi menar att den verksamheten ska ses som ungdomsverksamhet som inte ska vara inkluderad i elevpengen för gymnasiet.

Annons

Frigör resurser till gymnasiet bland annat i form av hyressänkning.

Se till att högskoleprovet även i år ska kunna genomföras inom kommungränsen.

Höj elevpengen i grundskolan för det ökar förutsättningar för elever att klara gymnasiet.

Socialdemokraterna i näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy