Annons

Annons

Annons

Läsartext
Guide bland 160 miljoner dagstidningssidor

Det har funnits sedan 1600-talet och är Sveriges nationalbibliotek – Kungliga biblioteket i Stockholm. Den 12 april var Jonas Ahlberg från KB på besök hos Nynäshamns släktforskarförening för att berätta om hur man kan använda dagstidningar i släktforskningen.

Text

Detta är en läsartext.

Den 12 april kom Jonas Ahlberg, bibliotekarie på Kungliga biblioteket (mitten), till NSF. Här i samspråk med Stefan Berg och Anita Brink. Foto: Privat

Annons

Det är svårt att greppa hur mycket material som faktiskt finns på Kungliga biblioteket i Stockholm. Allt tryckt material som har getts ut i landet sedan mitten av 1600-talet finns där, ­och de tryckta fysiska samlingarna uppgår till omkring 170 hyllkilometer. Men där finns till exempel också hela den svenska webben sedan 1997!

Jonas Ahlberg är en av de medarbetare på KB som har arbetat med digitaliseringen av just dagstidningar sedan 2014. Bland dagstidningarna finns omkring 3 000 titlar som har getts ut från 1645 till nu, berättade han.

Annons

– Den äldsta dagstidning vi har som fortfarande ges ut är Norrköpings Tidningar som startade 1745.

1661 kom en lag om pliktleverans som gjorde att alla tryckare blev tvungna att lämna in två exemplar av det de tryckte till staten – ett till Riksarkivet och ett till Kungliga biblioteket. Något som då var statens sätt att kontrollera och censurera är i dag en kulturskatt.

Annons

Totalt finns omkring 160 miljoner dagstidningssidor och 40 miljoner tidskriftssidor på KB. Mycket finns fortfarande bara på mikrofilm, men arbetet med att digitalisera pågår. Sedan 2014 kan man söka på allt digitaliserat material via en databas på nätet. ”Svenska dagstidningar” är en av KB:s söktjänster som släktforskare kan ha stor nytta av. Att sitta hemma vid datorn och söka på till exempel ett namn eller en händelse kan ge väldigt många träffar.

Men alla tidningssidor finns inte tillgängliga att se digitalt i sin helhet. För att undvika att gå över några upphovsrättsliga gränser visar KB nämligen endast material som är äldre än 115 år fritt. För att se yngre material krävs ett besök och en sökning i någon av KB:s terminaler (eller i något annat av de andra bibliotek som har samma tjänst). Oavsett är det praktiskt att söka hemifrån först, så att det blir lättare när man väl kommer på plats.

En rad användbara söktips listades. Att använda orden ”and”, ”or” eller ”not” i sökningen kan filtrera sökandet. Likaså att använda ””-tecknen runt flera ord betyder att databasen bara ska ta fram fraser där de två orden följer varandra. Fler användbara söktips finns på sidan.

Annons

Jonas Ahlberg tipsade också om svenskamerikanska tidningar och hemsidan www.mnhs.org/newspapers/ (Minnesota Historical Society) där man kan hitta Minnesota-tidningar från 1849 och framåt.

– Jag kan rekommendera den. En riktig guldgruva för släktforskare!

Helene Skoglund, Nynäshamns släktforskarförening

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan