Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
"Kyrkans arbetstagare förtjänar samma rättigheter som alla andra"

Fackförbundet Kommunal berättar i en insändare om varför man har varslat om konflikt med Nynäshamns församling inom Svenska kyrkan.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Kommunal är redo att ta ut medlemmar i Nynäshamn i strejk, om man inte når en överenskommelse med Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation. Bilden är tagen på kyrkogården i Nynäshamn.

Bild: Carina Albin

Annons

Medlemmarna i Kommunals kompetens, arbete och ansvarstagande är värd att hyllas. Men framför allt förtjänar medlemmarna respekt. Arbetstagare i Svenska kyrkan gör ett viktigt arbete, inte minst när människor drabbas av sorg, trauman eller kris. Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation verkar inte hålla med om det och vill göra kraftiga försämringar i medlemmarnas arbetsvillkor och lönevillkor, något Kommunal självklart inte kan acceptera.

Annons

Annons

Därför har förhandlingarna mellan Kommunal och Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation strandat.

Just nu pågår medling mellan Kommunal och Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation. Når vi inte en lösning som är bra för medlemmarna har Kommunal varslat om konflikt för arbetstagare inom Svenska kyrkan med start fredag den 29 april.

I Nynäshamn berörs arbetsplatsen Nynäshamns församling.

Kommunal kommer alltid att ta strid för medlemmarnas bästa.

En strejk är alltid en sista utväg och absolut inget Kommunal gör lättvindigt. Men det är omöjligt för oss att acceptera ett avtal där medlemmarna i Kommunal tvingas gå med på villkorsförsämringar för att få likvärdiga omställningsmöjligheter som många andra redan har på den svenska arbetsmarknaden.

Kommunals krav är inte bara rimliga utan också bra för svensk arbetsmarknad. Kyrkans arbetstagare förtjänar samma rättigheter som alla andra och vi kommer inte att ge oss.

Malin Ragnegård, förbundsordförande Kommunal

Jessica Leiding, avdelningsordförande Kommunal Stockholms län

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy