Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
"Vi måste vara rädda om våra bönder"

Centerpartiet i Nynäshamn skriver i en insändare om behovet av en ökad grad av självförsörjning.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Bild från Uddens gård under klimatdagen. Många var nyfikna på biogastraktorn. Foto: Privat

Annons

Nyligen anordnade Centerpartiet i Nynäshamn en klimatdag på Uddens gård i Sorunda. Allmänhet och alla andra intresserade var välkomna att ta del av hur man kan använda vätgas och biogas till att både driva personbilar och traktorer och en hel skolanläggning.

En lantbrukare kan vara självförsörjande på vätgas och biogas, och en del av framställningen av vätgas kan vara solceller. En bil tankad med vätgas räcker nästan lika långt som en bil tankad med bensin. Även biogas som energikälla förevisades på Udden, i form av en biogasdriven traktor och även en personbil.

Medborgarnas komposterbara avfall som slängs i de bruna soptunnorna blir till biogas, och lantbrukare kan producera sin egen biogas ur gödsel och slam. Ett överskott kan säljas till lokala tankstationer, så att vi får ”närodlad energi”.

Annons

Annons

Mjöl, socker och morötter. Det är de tre livsmedel som vi i Sverige idag klarar att producera så att vi är självförsörjande på dessa varor. När kriget finns på nära håll så diskuteras Sveriges försvar och hur vi på bästa sätt ska förstärka det.

Men maten då? För bara några decennier sedan var vi självförsörjande på i princip alla livsmedel (inte exotiska frukter och sådant) och det var också en diskussion som fördes, att jordbruksmarken inte får minska till den nivån att Sverige inte kan klara sig på sin egen matproduktion.

Det är kommunerna som har det yttersta ansvaret att säkra livsmedelsförsörjningen. Vi vill att ”världens viktigaste yrke”, lantbrukarens, ska vara möjligt att försörja sig på och att det för allas vår skull ska vara möjligt att odla sina grödor med de nödvändigaste av livsmedel; spannmål, potatis med mera och föda upp de djur som krävs för köttproduktion.

I dagsläget är det alltfler bönder som överväger att lägga ned sin jordbruksverksamhet, då såväl elpriser och drivmedelskostnader som priserna för utsäde och konstgödsel har skjutit i höjden. När det gäller gödningsmedel talar vi om en ökning på ett par hundra procent från i fjor! Det säger ju sig själv att priserna på slutprodukten måste bli ordentligt mycket dyrare, med kanske minskad försäljning som resultat.

Hur hjälper vi bönderna då? Bland annat genom att se till att man har subventioner för de dieseldrivna traktorer och maskiner som krävs för verksamheten. Skattelättnader har redan genomförts. När det skedde väcktes frågan om det inte är orättvist att bönder som håller fast vid diesel får hjälp av staten att klara ekonomin, medan de som redan satsat på i dagsläget dyrare drivmedel inte får någon hjälp.

Annons

Annons

Vi är för att de som i dag driver jordbruk med dieseldrivna maskiner ska få ekonomiskt stöd. Men vi är också för att satsa stort på miljövänliga drivmedel som vätgas och biogas. Vätgasens enda ”avgas” är vattenånga.

Staten måste genom nya lagar leda drivmedelsutvecklingen åt rätt håll, det vill säga fossilfria drivmedel. Kommunerna, som själva bestämmer över den alternativa energikällan vindkraft, måste våga peka ut lämpliga platser för dessa. Tillsammans måste vi hjälpas åt att göra Sverige självförsörjande på drivmedel, elektricitet och mat!

Peter Wennerberg, ordförande, Centerpartiet i Nynäshamn

Maria Gard-Günster, gruppledare, Centerpartiet i Nynäshamn

Eva Wennerberg, ordförande, Centerpartiets Sorundaavdelning

Solveig Sigridsdotter Thörnblom, politisk sekreterare, Centerpartiet Nynäshamn

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy