Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
"Marknaden misslyckas med jämlik vård i Nynäshamn"

Vänsterpartiet riktar i en insändare kritik mot den bristande tillgången på vård i Nynäshamn.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Tette Merio (V) och Jonas Lindberg (V). Foto: Vänsterpartiet

Annons

Du måste hålla dig frisk om du bor i Nynäshamn. Det är resultatet av borgarnas strategi att lämna över vården i marknadens händer.

Ett talande exempel på det här är tillgången till gynmottagningar. I vårdvalet “specialiserad gynekologi” finns det i dag 41 olika mottagningar runtom i Stockholm. Tittar man på en karta framträder snabbt ett mönster: det är ett väldigt tätt utbud innanför tullarna, 18 mottagningar närmare bestämt, medan gynekologer lyser med sin frånvaro i stora områden i kranskommunerna.

I Nynäshamn finns det visserligen en mottagning kvar, men den har bara öppet några timmar per vecka och tar bara emot ett ytterst begränsat antal patienter. Övriga hänvisas främst till Södertälje sjukhus och dit tar det en timme att köra bil. Bussen går en gång i timmen och tar en och en halv timme enkel väg. Det här skeva tillgången till vård är ett mönster som går igen i många andra delar av sjukvården.

Annons

Annons

Vården i Nynäshamn har monterats ner det senaste decenniet. Tidigare fanns det jourläkare kvällar och helger, tre gynmottagningar, egen barn- och ungdomspsykiatri och till och med barnläkare.

I Nynäshamn behöver man numera planera sina sjukdomstillstånd till vardagar under kontorstid. Närmaste närakut, som stänger kl 22, finns i Haninge, men på grund av begränsade resurser blir man åtta gånger av tio hänvisad till Södersjukhuset, som är det närmaste sjukhuset.

För den som behöver ambulansvård finns närmaste ambulans i Farsta. Det är helt enkelt inte säkert att bo i Nynäshamn längre, du måste vara frisk och säker på att inte råka ut för allvarlig olycka, för att våga bo här.

Det är orimligt att vi i Nynäshamn inte ska ha rätt till nära vård, jourläkare och stationerad ambulans.

Varför har det blivit såhär?

Jo, det borgerliga påfundet ”vårdval” är en slags extrem variant av privatisering där Region Stockholm inte bara överlåter driften av en verksamhet till privata företag, utan även ger upp kontrollen över var vården ska finnas. Det kallas fri etableringsrätt och innebär att företag kan öppna mottagning var helst de önskar.

Eftersom det är väldigt lönsamt att driva mottagning inne i stan där det finns många och relativt friska och resursstarka patienter, medan det är betydligt svårare att få ihop ekonomin i ytterområden, och/eller områden där patienterna är sjukare, blir fördelningen snabbt väldigt skev.

Annons

Moderaterna i Region Stockholm tar varje chans som bjuds att försöka skrämmas med ”vänsteroppositionens” politik. ”Om vänstern vinner valet kommer hundratals mottagningar tvingas stänga”, brukar det heta. Det är givetvis inte sant. I verkligheten är det Moderaterna och deras samarbetspartier som har lagt ner tillgängligheten till viktig vård, exempelvis allt det som tidigare fanns här i Nynäshamn. Det är ett resultat av deras egen politik.

Annons

Vårdvalen i Stockholm är dyra, ineffektiva och leder till ökad segregation, det är uppenbart för alla inblandade. Det är hög tid att de blågröna partierna sväljer stoltheten och inser att de senaste decenniernas marknadsexperiment i Stockholmsvården är ett gigantiskt misslyckande.

Vänsterpartiet står för en annan politik. Vi tycker att regionen på demokratisk väg ska bestämma var viktiga vårdmottagningar ska ligga, så att alla invånare i Stockholm län kan få likvärdig vård. Behovet ska styra, inte var det lättast och snabbast går att tjäna pengar. Vi vill helt enkelt ta tillbaka kontrollen över vår gemensamma välfärd. Den välfärd som både socialdemokrater och borgare har överlåtit till marknaden i alltför många år. Det kommer vi att jobba för om vi får ditt förtroende i höstens regionval.

Jonas Lindberg, sjukvårdspolitisk talesperson för Vänsterpartiet i Region Stockholm

Tette Merio, ordförande för Vänsterpartiet i Nynäshamn

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy