På lördagen den 7 maj gav sig tiotusentals svenskar ut för att plocka skräp på stränderna under den årliga Nordiska kusträddardagen.
Våra hav mår inte bra. Därför kavlar vi tillsammans upp ärmarna och arbetar för att lösa det enorma problemet med plastskräp i haven. Plasten försvinner nämligen inte av sig själv. Dessutom har skräp som hamnar i haven ofta bara använts en enda gång, för att sedan stanna kvar i havet i hundratals år. Många gånger utan att synas. 94 procent av skräpet i haven syns inte, utan ligger på havsbotten.
Annons
Annons
När skräpet väl hamnat i havsmiljön bryts det ner till mindre och mindre delar, mikroplast. Den här mikroplasten kan dra till sig miljögifter och havslevande djur kan dessutom tro att skräpet är mat, något som kan leda till att de svälter ihjäl. Djur kan även skadas av större plastskräp, när de fastnar eller trasslar in sig i det.
På Nordiska kusträddardagen gjorde vi en ordentlig insats. Men tyvärr har vi inte löst problemet. Det fylls på med nytt skräp hela tiden. Vi måste se till att vrida av kranen, stoppa flödet av nytt skräp. Och då räcker det inte att jobba med strandstädning och förändrade beteenden.
Politiker, företag, myndigheter och civilsamhälle behöver jobba tillsammans och ta sitt ansvar. Politiker måste skapa en tydlig spelplan med gemensamma regler. Företag måste genomföra konkreta åtgärder för att minska mängden plastskräp i form av exempelvis engångsförpackningar. Konsumenterna måste uppmuntras att göra skräpfria val i vardagen. Kommuner och myndigheter måste ges förutsättningar att göra det enklare för medborgare att välja bort nedskräpning. Civilsamhället måste ges förutsättningar att arbeta proaktivt och förebyggande.
Stiftelsen Håll Sverige Rent
Idrottens miljöorganisation Städa Sverige
Västkuststiftelsen
Nordic Ocean Watch
Världens Vackraste Skärgård
Ocean Crusaders
Strandstädarna