Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
"Så vill S utveckla Ösmo under nästa mandatperiod"

Socialdemokraterna i Ösmo skriver i en insändare om sitt program för den kommande mandatperioden.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Det tekniska livslängden håller på att gå ut för den nuvarande simhallen i Ösmo. Socialdemokraterna anser att den ska ersättas av en ny simhall vid Nyblevägen.

Bild: Helene Skoglund

Annons

I vårt ”Valprogram för Ösmo” beskriver vi vad vi vill prioritera för den kommande mandatperioden.

När invånarantalet i kommundelen växer samtidigt som antalet äldre ökar, så måste kommunen prioritera välfärdsfrågor som förskola och skola för de yngre samt omsorgen för våra äldre!

Inom området från Björsta till Källberga kommer cirka 1000 nya bostäder att byggas de närmsta åren. Det kan innebära cirka 1000 nya barn i förskole- och grundskoleåldern. Utöver detta kommer flera hundra nya bostäder för barnfamiljer att byggas i centrala Ösmo före 2030.

Även de äldre bostäderna som byggdes på 70-talet fylls nu med nya barnfamiljer när de tidigare ägarna söker nya bostäder som är bättre anpassade att åldras i.

Annons

Nu när Ösmo växer måste kommunen säkerställa att det finns lokaler anpassade för dagens krav för såväl förskolan som grundskolan. Forskning har visat att det blir mer kunskap i skolan med färre elever per lärare. Vi kommer därför att öka resurserna i grundskolan för att kunna anställa fler behöriga lärare.

Annons

Tillgången till moderna skolor kommer att prioriteras. Socialdemokraterna vill att en ny skola byggs där den nu evakuerade Tallbackaskolan står. Skolan kommer att behöva rymma upp till 600 elever för åldrarna F-6. Även den nya skolan, som planeras att byggas i Källberga, med 350 elever i åldrarna F-6 kommer att behövas för att klara behoven. När den nya Vanstaskolan kan byggas är i dagsläget svårt att säga, sannolikt först i början av 2030-talet.

Vi anser att små barn skall ha korta avstånd mellan sina hem och förskolan eller F-3 skolan. Därför avser vi att öppna nya förskolor och F-3 skolor, nära bostadsområdena i Ösmo, för de yngre.

Redan 2019 så tog vi socialdemokrater, tillsammans med arkitekt Kjell Forshed, fram ett förslag som visade hur Ösmo kan utvecklas till en trivsam Trädgårdsstad. Förslaget har sedan legat till grund för det arbete som föreningslivet arbetat vidare med för att säkerställa att kommundelen får alla de kvalitéer och funktioner som de boende önskar.

Arbetet med att arbeta fram de nya planerna för Ösmo har nu kommit en bit och vi ser att många av Kjells och föreningslivets idéer och tankar nu håller på att förverkligas.

Annons

I förslaget ingår också att ett nytt äldrecenter byggs i etapp 1, centralt placerad för att våra äldre skall ha nära till service och kommunikationer. Äldrecentret skall bestå av såväl ett nytt särskilt boende som ett trygghetsboende samt service med apotek och andra funktioner som är efterfrågade.

• Våra vallöften för nästa mandatperiod är:

• Bostäder skall byggas för livets alla skeden.

• En ny Tallbackaskola för 600 elever.

• Nya F-3-skolor nära förskolor.

• Nytt särskilt boende och trygghetsboende.

• Ny simhall vid Nyblevägen.

• Bygg badplatsen vid Muskan.

• Stärk föreningslivet med mer resurser.

Socialdemokraterna i Ösmo

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy