AnnonsÖsmo-Torö Församling

Ungdomsverksamhet i Ösmo-Torö lockar många: “Alla får vara precis som de är”

Gemenskap och roliga aktiviteter lockar många ungdomar till kyrkans ungdomsverksamhet. En plats där alla är välkomna och får vara precis som de är.

– Det är en frizon från vardagen, säger ungdomsledaren Sophie Jakobsson.

Elmer, Bodil, Rasmus, Felicia och Julius framför Sockenstugan i Ösmo-Torös församling.

Varje torsdag fylls Sockenstugan i Ösmo-Torös församling med ett 20-tal ungdomar från 14 år och uppåt. Då arrangerar ungdomsledarna tårtbakartävlingar, finmiddagar och baler – allt utifrån egna idéer och önskemål från deltagarna.

– Det är som en fritidsgård med bestämda evenemang. Vi har kul ihop och har ofta öppna snack där vi pratar om allt från kärlek till tro. Många blir dessutom kompisar privat, säger ungdomsledaren Linnea Johansson.

Ungdomsarbetet i Svenska kyrkan börjar ofta med en inbjudan till konfirmationsläsning i årskurs åtta. Sedan brukar många bli intresserade av kyrkans ungdomsverksamhet och börja delta i olika aktiviteter. Vissa väljer sedan att bli ungdomsledare och konfirmationsledare precis som Linnea och Sophie.

Läs mer om Ösmo-Torö församling och verksamheten här

Linnea och Sophie som är ungdomsledare, tillsammans med Becca.

Församlingspedagogen Nina Åkerlind och prästen Allan Willny tycker att det är fantastiskt att se hur ungdomarna utvecklas i verksamheten. I år är ungdomsgruppen större än vanligt och arbetslaget har utökats med en ny präst, Fredrik Sollner.

– Det är jätteroligt att så många ungdomar deltar. Vår tanke med ungdomsgruppen är att det ska vara en grupp dit man kan komma precis som man är och får känna tillhörighet. Många av våra ungdomar har själva haft det lite tufft och är väldigt duktiga på att ta hand om varandra, säger Nina.

Det känns skönt att få ge dem trygghet, kunna hjälpa till och finnas där för dem. Oavsett om det handlar om att ordna roliga tårttävlingar eller prata om jobbiga saker som hänt

Ungdomsverksamheten har betytt mycket för både Linnea och Sophie genom åren. I början var det gemenskapen, vännerna och känslan av att befinna sig i en frizon från vardagen som lockade – men i dag ser de även andra värden.

– Jag känner att jag kan hjälpa andra ungdomar i dag, vissa som har det lite stökigt i skolan eller hemma. Det känns skönt att få ge dem trygghet, kunna hjälpa till och finnas där för dem. Oavsett om det handlar om att ordna roliga tårttävlingar eller prata om jobbiga saker som hänt, säger Linnea.

Missa ingenting – följ Ösmo-Torö församling på Facebook här

Ungdomsledarna arrangerar allt från tårtbakartävlingar till finmiddagar – och varje torsdagskväll avslutas med en andakt eller mässa.

Det märks att det händer mycket runt Linnea och Sophie, engagemanget lyser igenom och de har svårt att endast hålla sig till aktiviteter på torsdagar. Därför anordnar de även roliga saker under veckorna. Båda är dessutom engagerade i Svenska Kyrkans Unga, en organisation som utbildar, anordnar läger och gör ungas röst hörd inom Svenska Kyrkan.

– Det är en bra organisation som erbjuder många roliga kurser. Genom Svenska Kyrkan Unga försöker vi även samarbete med ungdomsgruppen i Nynäshamn för att få till roliga häng, säger Linnea.

Ungdomsverksamheten innehåller även samtal om tro och torsdagskvällarna avslutas med en andakt eller mässa. Prästen Allan och hans kollega Fredrik har även pratkvällar där de djupdyker i olika teman.

– Vi pratar om allt möjligt – från hbtqi till påskens budskap, säger Sophie. Linnea och Sophie hoppas att fler ungdomar vill komma och umgås under torsdagskvällarna.

– Vi har verkligen jättekul och alla får vara precis som de är, säger Sophie.

Fakta

Nyfiken på kyrkans ungdomsverksamhet?

Kika förbi och umgås varje torsdag 18–21 lovfria veckor. Oftast håller ungdomsverksamheten till i Sockenstugan, kör in vid klockstapeln så är det ett rött lågt hus.


Läs mer om vad som händer här, på ungdomarnas Instagramkonto.
Det går även bra att mejla till: nina.akerlind@svenskakyrkan.se

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Nynäshamns Postens redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy