Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
"Färdtjänsten strandsätter medborgarna – och visionerna är förljugna"

Britt-Marie Jacobsson i Pensionärspartiet riktar i en insändare skarp kritik mot färdtjänsten. Regionens vision för färdtjänsten är totalt förljugen, menar hon.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Färdtjänsten i Region Stockholm går inte att lita på, menar Britt-Marie Jacobsson.

Bild: Anders Eklind

Annons

Måndagen den 25 april, får jag ett telefonsamtal som gör mig upprörd och chockad. En av Pensionärspartiets medlemmar 80-plus ringer mig angående ett läkarbesök hon missat när färdtjänstbilen, hon hade beställt till Huddinge sjukhus inte kommit. Vilket ju händer alltför ofta.

Vid kontakten med Huddinge får hon ny läkartid och ringer till Färdtjänsten för att försäkra sig om att få en bil. Vilket hon nekas. Telefonisten i beställningen uppmanar henne att åka kommunalt.

Upprörd, sjuk och rosenrasande beslutar hon sig för att försöka att ta sig till Huddinge, hon behöver ju läkarvård. Som hon säger – ramlar hon ihop, får hon säkert hjälp till sjukhus.

Hon tar pendeltåget tidigt på morgonen. I Älvsjö kliver hon av vid fel station. Byter perrong och tar tåget till Flemingsberg. Hon följer efter några ungdomar, som hon antar studerar på sjukhuset, tills hon kommer till Huddinge sjukhus. Utmattad kommer hon fram och får hjälp av sköterskor, som ordnar en sjukresa till henne när hon ska tillbaka hem.

Annons

Annons

Pensionärspartiet kräver en översyn av färdtjänsten, för att slippa godtyckligt beteende!

Förslag: Upphandla resor från flera taxibolag, det finns flera stora taxiföretag!

Ni kanske tror att det här är en engångsföreteelse, det är det inte. I mitten av februari var en annan dam, 80-plussare, på sjukbesök vid Globen.

Efter avslutad behandling, ringde hon färdtjänsten för hemresa till Nynäshamn. Vid samtal med växeln sade damen i växeln att det saknades chaufförer, sedan att flera taxibolag lagt ner sina rörelser på grund av för lite att göra. Hon fick alltså ingen bil, det var kaos vid Globen. Efter att ha väntat i flera timmar, fick en ung anhörig komma och hämta henne.

Naturligtvis finns det fler exempel, fråga gärna era nära och kära anhöriga och bekanta.

Pensionärspartiet anser att förutom en översyn av färdtjänsten och bättre upphandling, bör pensionärer och funktionshindrade få utökad färdtjänst och åka gratis på lokalbussarna. Att vara pensionär innebär inte att ha färdtjänst eller sjukresor.

De senaste veckorna har det varit många oroliga, sjuka och strandsatta färdtjänstkunder, som inte kunnat ta sig hem till Nynäshamn, på grund av att bilarna de beställt inte kommit. En del har missat läkarbesök i Stockholm för att de inte fått färdtjänst. Det här är en stor skandal och ett misslyckande för regionen och de ansvariga för färdtjänsten, vilket ju innebär ansvar för sjuka och handikappades hälsa och livssituation.

Annons

Vi som under corona satt hemma, som höll avstånd och skulle värnas. Ska vi behöva fortsätta att utstå dålig särbehandling av regionen/färdtjänsten?

Annons

På vilket sätt har förbättringar gjorts efter den massiva och berättigade kritiken de senaste åren?

Under flera år har klagomål och synpunkter framförts i tidningar såväl som till oss i PPiN, Pensionärspartiet i Nynäshamn. Även muntligt får man höra skräckhistorier om bilar som inte kommer, chaufförer som vägrar att köra till Nynäshamn, med mera.

År 2022 handlar mycket om visioner och värdegrunder. Färdtjänstens vision är en skrivbordsprodukt. Visioner brukar vara vackra, den här visionen är skamlig i sin förljugenhet om bra färdtjänst.

Britt-Marie Jacobsson, ordförande för Pensionärspartiet i Nynäshamn

Annons

Annons

Till toppen av sidan