Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
"Kommunen tystar mig på Facebook – men jag vill återinföra sommarjobbsgarantin"

Patrik Isestad (S) skriver i en insändare om att ha blivit tystad på Nynäshamns kommuns Facebook-sida och om sommarjobb.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Patrik Isestad (S) är oppositionsråd i Nynäshamn.

Bild: Kristina Laitinen

Annons

Den 2 maj skrev kommunen på sin Facebook-sida om sommarjobb och att det går fortsatt att söka för några få utvalda. Kommunen valde att refusera och radera min Facebook-kommentar.

Vad var det som var så upprörande att kommentaren inte fick vara kvar? Kommentaren från mig var att den kommunala sommarjobbsgarantin kommer att återinföras efter valet.

Kommentaren skrevs som svar på den diskussion som pågick i det aktuella sommarjobbsinlägg som kommunen skrivit. Jag gick in och svarade efter att medborgare hört av sig då de ansåg att kommunen angav att sommarjobbsgarantin fortfarande fanns kvar.

I ett mail från kommunstyrelseförvaltningen motiveras raderingen med att kommentaren var politisk och att kommunens Facebook inte får kommentereras av den politiska oppositionen.

Annons

Kommunen är en politisk styrd organisation där politiker arbetar på uppdrag från medborgaren. Det kan därför inte anses olämpligt om medborgare eller oppositionen kommenterar kommunens utsagor. Ska kommunens kommunikation försköna bilden eller beskriva verkligheten? Då kommunen inte är ett företag utan en serviceorganisation för medborgarens bästa ska öppenhet och transparens råda och verkligheten beskrivas.

Annons

Men för att återkomma till sommarjobben för unga har den tidigare sommarjobbsgarantin skrotats 2019, genom politiskt beslut av Moderaterna.

Sommarjobbsgarantin infördes av Socialdemokraterna för att ge ungdomar möjlighet att komma in på arbetsmarknaden. Alla mins vi det första jobbet och vi alla vet att det blir enklare att tas sig vidare på arbetsmarknaden om du kan visa på arbetslivserfarenhet. Det stärker samhällsgemenskapen och skapar fria medborgare som arbetar och bidrar i samhällsbygget. När besparingarna genomfördes motiverade moderaterna besparingarna med ” Att återinföra en kommunal sommarjobbsgaranti för alla upp till 18 år, som vissa partier föreslår, blir i praktiken en ”snäll-fälla”. ” (29 mars 2021, NP).

Det minskade antalet sommarjobb i den privata sektorn och skrotandet av sommarjobbs garantin kan få långsiktiga konsekvenser för unga som är på väg ut i arbetslivet. Sommarjobb och extrajobb under gymnasiet är en viktig språngbräda in på arbetsmarknaden för unga.

Socialdemokraterna anser det extra viktigt att stödja ungdomar från skola till arbete. Där skapas viktiga kontakter för ett fortsatt arbetsliv. Alla erfarenheter säger att de som inte får tillgång till sommarjobb leder till lägre sannolikhet att få ett jobb framöver och lägre inkomster flera år efter gymnasiet.

Annons

Regeringen satsar 100 miljoner till kommunerna i Sverige för att stödja sommarjobb. Nynäshamns kommun har råd att satsa på ungdomar samtidigt som våran kommun behöver ungdomars hjälp att skapa en snygg, ren och trivsam kommun.

Annons

Politik och samhällsutveckling handlar om att vilja. Vi Socialdemokrater har bestämt oss för en förändring och vet att det går att förändra.

Trots att Kommunen på den egna Facebook-sidan raderade det Socialdemokratiska löftet om att sommarjobbsgarantin kommer det återinförs efter valet.

Vi tror på Nynäshamns ungdomar och vi behöver er hjälp att bygga ett starkt samhälle tillsammans!

Patrik Isestad (S), oppositionsråd

Annons

Annons

Till toppen av sidan