Annons

Annons

Annons

Insändare
"Om debattklimat och korruption i vår kommun"

Lena Dafgård (SN) och Per Ranch (SN) skriver i en debattartikel om varför de tycker att stationshuset i Nynäshamn ska säljas på den öppna marknaden.

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Per Ranch och Lena Dafgård i Sorundanet Nynäshamns kommunparti.

Bild: Kristina Laitinen

Annons

Vi i Sorundanet Nynäshamns kommunparti, SN, tackar Kaisa Persson (L) och Bo Persson (L) för inlägget om debattklimat och korruption i vår kommun.

Vi i SN står fast vid att varje parti ska berätta om sin egen politik och att partier inte ska tolka och recensera andra partiers politik. Tolkningar och recensioner kan lätt missförstås och feltolkas. Det har även lett till hot mot våra medlemmar. Liberalerna föreslår att vi ska polisanmäla de partier som sprider osanningar om oss. Det är givetvis den yttersta konsekvensen, men vi anser att polisanmälningar inte bör ingå i den politiska debatten.

Annons

Nu har alla partier i vår kommun tagit fram en “uppförandekod” för förtroendevalda, som också har beslutats i kommunfullmäktige. Vi föreslår att alla förtroendevalda följer den och visar varandra den respekt som de själva vill bli visade.

Annons

Vi i SN står också fast vid att stationshuset i samhället Nynäshamn ska värderas och säljas på den öppna marknaden. Anledningen är att vi vill undvika misstankar om oegentligheter och korruption. Korruption, eller som den även kallas i vår kommun, “Nynäshamnsandan” är omskriven i flera oberoende och externa rapporter sedan lång tid tillbaka, till exempel i “Organisationsutredning för Nynäshamns kommun, (nov. 2019-feb. 2020)” och “Slutrapport personalhantering (2016-11-09)”. Revisorerna har också i en rapport framfört kritik mot att det inte görs tillräckligt i det förebyggande arbetet mot förtroendeskadligt beteende (2014-10-15). Se även artiklar i Nynäshamnsposten (2015-01-20 och 2015-01-23).

I den senaste medborgarundersökning från SCB svarar hela 40 procent av invånarna i vår kommun att “korruption upplevs förekomma inom kommunens verksamheter”. Motsvarande siffra för riket är 28 procent.

När det gäller “förtroendet för kommunens politiker” är siffran 29 procent i vår kommun medan motsvarande siffra för riket är 40 procent. Att vår kommun ligger så dåligt till jämfört med riket är något vi i SN ser mycket allvarligt på och vill förändra. Just därför vill vi att stationshuset i samhället Nynäshamn ska värderas och säljas på den öppna marknaden.

Annons

Annons

Det finns många möjligheter och stora utmaningar för vår kommun. Ett gott debattklimat utan pajkastning är en förutsättning för att konstruktivt ta tag i utmaningarna och få till en positiv utveckling. En av de största utmaningarna är att förbättra förtroendet för kommunens politiker. Alla misstankar om korruption måste bort! Låt oss gemensamt ta tag i detta!

För Sorundanet Nynäshamns kommunparti

Lena Dafgård och Per Ranch

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan